Sezonowy omlet z kurkami,

serkiem śmietankowym i parmezanem

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 383

udostępnij

opis

Jedni wolą słodkie inni wytrawne. Jedno jest pewne, śniadaniem warto zaczynać każdy dzień. Jeśli jesteś z tych, którzy lubią jajka na śniadanie, mam dla ciebie idealna propozycję na aromatyczny, sezonowy omlet z kurkami i parmezanem. Kruche, duszone na maśle kurki, ostry parmezan, a wszystko na aksamitnym omlecie jajecznym. Spróbuj koniecznie!

składniki

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 60 g kurek
  • 30 g cebuli
  • 10 g masła
  • 10 g parmezanu
  • 5 g oliwy (1 łyżeczka)
  • 30 g serka śmietankowego
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo do podania:

  • szczypiorek
  • rukola
  • pomidorki

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Kurki zasyp 1/2 łyżeczką soli, następnie zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie brud i piasek powinny opaść na dno. Kurki wyjmij z wody i osusz.

KROK 2:

Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, następnie dodaj kurki i masło, całość smaż około 5-10 minut, po tym czasie odstaw z kuchenki.

KROK 3:

Jajka wymieszaj widelcem, dopraw szczyptą soli i pieprzu.

KROK 4:

Drugą patelnię rozgrzej, wlej masę jajeczną, bez mieszania usmaż omlet z obu stron, na złoty kolor.

KROK 5:

Omlet przełóż na talerz, połowę omletu posmaruj serkiem, dodaj kurki, omlet złóż na pół. Na wierzch posyp startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z rukolą i pomidorkami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 383 kcal, czyli 19,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 21,4 g
Tłuszcz 29,5 g
Węglowodany przyswajalne 7,4 g
Błonnik pokarmowy 2,1 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22% 69.3% 8.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Omlet z kurkami to śniadanie typowo białkowo-tłuszczowe. Jeśli lubisz, do omletu możesz podać grzankę z żytniego pieczywa, wówczas śniadanie będzie miało większą sytość i zwiększysz ilość węglowodanów.
  • Omlet z powodzeniem możesz przygotować z pieczarkami, będzie równie smaczny i pożywny.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.