Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sezonowy omlet z kurkami,
https://mlecznakuchnia.pl/sezonowy-omlet-z-kurkami/

Sezonowy omlet z kurkami,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Jedni wolą słodkie inni wytrawne. Jedno jest pewne, śniadaniem warto zaczynać każdy dzień. Jeśli jesteś z tych, którzy lubią jajka na śniadanie, mam dla ciebie idealna propozycję na aromatyczny, sezonowy omlet z kurkami i parmezanem. Kruche, duszone na maśle kurki, ostry parmezan, a wszystko na aksamitnym omlecie jajecznym. Spróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Kurki zasyp 1/2 łyżeczką soli, następnie zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie brud i piasek powinny opaść na dno. Kurki wyjmij z wody i osusz.

KROK 2:

Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, następnie dodaj kurki i masło, całość smaż około 5-10 minut, po tym czasie odstaw z kuchenki.

KROK 3:

Jajka wymieszaj widelcem, dopraw szczyptą soli i pieprzu.

KROK 4:

Drugą patelnię rozgrzej, wlej masę jajeczną, bez mieszania usmaż omlet z obu stron, na złoty kolor.

KROK 5:

Omlet przełóż na talerz, połowę omletu posmaruj serkiem, dodaj kurki, omlet złóż na pół. Na wierzch posyp startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z rukolą i pomidorkami.