Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sezonowy omlet z kurkami, https://mlecznakuchnia.pl/sezonowy-omlet-z-kurkami/ |
KROK 1:
Kurki zasyp 1/2 łyżeczką soli, następnie zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie brud i piasek powinny opaść na dno. Kurki wyjmij z wody i osusz.
KROK 2:
Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, następnie dodaj kurki i masło, całość smaż około 5-10 minut, po tym czasie odstaw z kuchenki.
KROK 3:
Jajka wymieszaj widelcem, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
KROK 4:
Drugą patelnię rozgrzej, wlej masę jajeczną, bez mieszania usmaż omlet z obu stron, na złoty kolor.
KROK 5:
Omlet przełóż na talerz, połowę omletu posmaruj serkiem, dodaj kurki, omlet złóż na pół. Na wierzch posyp startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z rukolą i pomidorkami.