Sezonowy koktajl na maślance
z truskawkami, malinami, borówkami i bananem
porcje: 1
kalorie: 300
opis
Ten pyszny, sezonowy koktajl dobrze sprawdzi się jako przekąska, drugie śniadanie albo podwieczorek. Dużą, aż 0,5-litrową porcję zrobisz w zaledwie 5 minut, więc jego smakiem będziesz cieszyć się znacznie dłużej niż zajmie Ci jego przygotowanie. To świetny koktajl „to go” czyli do zabrania ze sobą np. na spacer. Zawarte w nim węglowodany dodają energii, a duża ilość antyoksydantów skutecznie neutralizuje wolne rodniki. Idealną bazą do przygotowania tego lekkiego, owocowego koktajlu jest maślanka. To fermentowany produkt mleczny, który jest nie tylko odżywczy, ale też przyjemnie orzeźwia i świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Uczucie orzeźwienia potęgują dodane do koktajlu listki świeżej mięty.
składniki
- 200 g maślanki naturalnej (3/4 szklanki)
- 150 g słodkich truskawek (8-12 sztuk, zależnie od wielkości)
- 50 g malin (14-18 sztuk)
- 40 g borówek amerykańskich (ok. 40 sztuk)
- 120 g dojrzałego, obranego banana (1 średnia sztuka)
- kilka listków świeżej mięty
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do misy blendera. Dodaj maliny, borówki i obranego banana. Warto dodać też kilka listków świeżej mięty. Całość zalej maślanką naturalną. Wszystko razem miksuj tak długo, aż powstanie gęsty koktajl o jednolitej konsystencji.
Krok 2
Koktajl możesz pić od razu po przygotowaniu lub wstawić na godzinę lub dłużej do lodówki, by się schłodził. Tuż przed podaniem koktajl przelej do wysokiej szklanki albo do zakręcanej butelki lub bidonu na koktajle, by móc zabrać go ze sobą np. do pracy lub na spacer.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 300 kcal czyli 15% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 10 g |
Tłuszcz | 4,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 51,3 g |
Błonnik pokarmowy | 9 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
13.3% | 12.6% | 74.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Maślanka powstaje w procesie produkcji masła, jako wartościowy produkt uboczny. Jest płynem, który pozostaje po oddzieleniu cząstek tłuszczu od zmaślonej śmietany. To produkt lekkostrawny, niskokaloryczny i orzeźwiający. Podobny trochę do kefiru, ale od niego delikatniejszy i łagodniejszy w smaku.
- Koktajl z maślanki i owoców jagodowych to nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa przekąska. Owoce jagodowe to niesamowicie cenne źródło błonnika pokarmowego i antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Maślanka z kolei, to dobre źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego wapnia, lecytyny, witamin z grupy B oraz probiotyków czyli dobroczynnych bakterii, które zasiedlają jelita i pozytywnie wpływają na cały organizm. Udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że od składu naszej mikroflory jelitowej zależy nie tylko zdrowie jelit, ale też zdrowie całego organizmu. Dodatkowo obecne w fermentowanych napojach mlecznych bakterie fermentacji mlekowej produkują enzym, który rozkłada laktozę (cukier mleczny) do cukrów prostych, dzięki czemu maślanka oraz inne fermentowane napoje mleczne są zwykle dobrze tolerowane nawet przez osoby z nietolerancją laktozy.