Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sezonowy koktajl na maślance
https://mlecznakuchnia.pl/sezonowy-koktajl-na-maslance/

Sezonowy koktajl na maślance

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Ten pyszny, sezonowy koktajl dobrze sprawdzi się jako przekąska, drugie śniadanie albo podwieczorek. Dużą, aż 0,5-litrową porcję zrobisz w zaledwie 5 minut, więc jego smakiem będziesz cieszyć się znacznie dłużej niż zajmie Ci jego przygotowanie. To świetny koktajl „to go” czyli do zabrania ze sobą np. na spacer. Zawarte w nim węglowodany dodają energii, a duża ilość antyoksydantów skutecznie neutralizuje wolne rodniki. Idealną bazą do przygotowania tego lekkiego, owocowego koktajlu jest maślanka. To fermentowany produkt mleczny, który jest nie tylko odżywczy, ale też przyjemnie orzeźwia i świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Uczucie orzeźwienia potęgują dodane do koktajlu listki świeżej mięty.

porada dietetyka:

Krok 1

Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do misy blendera. Dodaj maliny, borówki i obranego banana. Warto dodać też kilka listków świeżej mięty. Całość zalej maślanką naturalną. Wszystko razem miksuj tak długo, aż powstanie gęsty koktajl o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Koktajl możesz pić od razu po przygotowaniu lub wstawić na godzinę lub dłużej do lodówki, by się schłodził. Tuż przed podaniem koktajl przelej do wysokiej szklanki albo do zakręcanej butelki lub bidonu na koktajle, by móc zabrać go ze sobą np. do pracy lub na spacer.