Sałatka z pieczonym burakiem, brzoskwinią,
posypana serem feta i orzechami włoskimi
porcje: 2
kalorie: 290
opis
Buraczki tylko w barszczu? Nic bardziej mylnego. Buraczki to niedoceniane bogactwo witamin i minerałów. Do tego jest to warzywo niskoenergetyczne, które śmiało można wykorzystać do lekkiej, odżywczej sałatki czy nawet upiec z niego ciasto. Lekko słodki smak buraka przełamany, cytrynowym dressingiem i słoną fetą to połączenie idealne. Koniecznie wypróbuj tę propozycję!
składniki
- 200 g buraków
- 50 g sera fety
- 100 g malin
- 200 g brzoskwini
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu (10 g)
- 15 g orzechów włoskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- rukola
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Buraczki dokładnie umyj, wyłóż na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 st. C, około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraczków. Po upieczeniu, buraczki obierz, przestudź i pokrój na plasterki.
KROK 2:
Brzoskwinie pokrój na półplasterki. Orzechy posiekaj. Maliny umyj pod bieżącą wodą.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj dressing. Oliwę wymieszaj z miodem, 2 łyżkami zimnej wody, szczyptą soli, pieprzem i sokiem z cytryny.
KROK 4:
Na talerz wyłóż rukolę, dodaj pokrojone buraczki, brzoskwinie, maliny, całość polej dressingiem, posyp pokruszoną fetą i orzechami włoskimi.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 290 kcal, czyli 14,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7,9 g |
Tłuszcz | 18,9 g |
Węglowodany przyswajalne | 27 g |
Błonnik pokarmowy | 3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
11% | 58.7% | 30.3% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Ser feta, biały ser dojrzewający o charakterystycznym słonym smaku, to przysmak kuchni śródziemnomorskiej, kluczowy składnik sałatki greckiej. W sałatce z jeżynami to idealny element składowy odżywczej sałatki, który dodaje nie tylko smaku ale też zwiększa jej sytość.
- Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania sałatki możesz wykorzystać już gotowe dostępne w sklepie gotowane buraczki.
- Dla zwiększenia sytości powyższej sałatki warto do niej dodać grzankę z pełnoziarnistego pieczywa lub komosę ryżową.