Sałatka z pieczonym burakiem, brzoskwinią,

posypana serem feta i orzechami włoskimi

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 45-60 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 290

udostępnij

opis

Buraczki tylko w barszczu? Nic bardziej mylnego. Buraczki to niedoceniane bogactwo witamin i minerałów. Do tego jest to warzywo niskoenergetyczne, które śmiało można wykorzystać do lekkiej, odżywczej sałatki czy nawet upiec z niego ciasto. Lekko słodki smak buraka przełamany, cytrynowym dressingiem i słoną fetą to połączenie idealne. Koniecznie wypróbuj tę propozycję!

składniki

  • 200 g buraków
  • 50 g sera fety
  • 100 g malin
  • 200 g brzoskwini
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (10 g)
  • 15 g orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • rukola

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Buraczki dokładnie umyj, wyłóż na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 st. C, około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraczków. Po upieczeniu, buraczki obierz, przestudź i pokrój na plasterki.

KROK 2:

Brzoskwinie pokrój na półplasterki. Orzechy posiekaj. Maliny umyj pod bieżącą wodą.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj dressing. Oliwę wymieszaj z miodem, 2 łyżkami zimnej wody, szczyptą soli, pieprzem i sokiem z cytryny.

KROK 4:

Na talerz wyłóż rukolę, dodaj pokrojone buraczki, brzoskwinie, maliny, całość polej dressingiem, posyp pokruszoną fetą i orzechami włoskimi.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 290 kcal, czyli 14,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,9 g
Tłuszcz 18,9 g
Węglowodany przyswajalne 27 g
Błonnik pokarmowy 3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

11% 58.7% 30.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ser feta, biały ser dojrzewający o charakterystycznym słonym smaku, to przysmak kuchni śródziemnomorskiej, kluczowy składnik sałatki greckiej. W sałatce z jeżynami to idealny element składowy odżywczej sałatki, który dodaje nie tylko smaku ale też zwiększa jej sytość.
  • Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania sałatki możesz wykorzystać już gotowe dostępne w sklepie gotowane buraczki.
  • Dla zwiększenia sytości powyższej sałatki warto do niej dodać grzankę z pełnoziarnistego pieczywa lub komosę ryżową.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.