Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z pieczonym burakiem, brzoskwinią,
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-pieczonym-burakiem-brzoskwinia/

Sałatka z pieczonym burakiem, brzoskwinią,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Buraczki tylko w barszczu? Nic bardziej mylnego. Buraczki to niedoceniane bogactwo witamin i minerałów. Do tego jest to warzywo niskoenergetyczne, które śmiało można wykorzystać do lekkiej, odżywczej sałatki czy nawet upiec z niego ciasto. Lekko słodki smak buraka przełamany, cytrynowym dressingiem i słoną fetą to połączenie idealne. Koniecznie wypróbuj tę propozycję!

porada dietetyka:

KROK 1:

Buraczki dokładnie umyj, wyłóż na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 st. C, około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraczków. Po upieczeniu, buraczki obierz, przestudź i pokrój na plasterki.

KROK 2:

Brzoskwinie pokrój na półplasterki. Orzechy posiekaj. Maliny umyj pod bieżącą wodą.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj dressing. Oliwę wymieszaj z miodem, 2 łyżkami zimnej wody, szczyptą soli, pieprzem i sokiem z cytryny.

KROK 4:

Na talerz wyłóż rukolę, dodaj pokrojone buraczki, brzoskwinie, maliny, całość polej dressingiem, posyp pokruszoną fetą i orzechami włoskimi.