Sałatka z bobem, czereśniami z serem feta

i miodowym sosem winegret

fot. Patrycja Kulczycka
5
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 296

udostępnij

opis

Zielony, chrupiący bób, słodkie i soczyste czereśnie, przełamane słoną fetą, brzmi intrygująco? Smaki lata w większości ze sobą współgrają, tak jak w tym połączeniu. Jeśli nie jesteś przekonany, koniecznie wypróbuj to połączenie, a zachwyci cię mieszanina letnich smaków.

składniki

  • 100 g bobu
  • 50 g sera feta
  • 100 g czereśni
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 5 g miodu
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • mix sałat wg uznania

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej zimną wodę, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Do wrzącej wody wrzuć bób i gotuj do miękkości około 10 minut. Po ugotowaniu bób odstaw do wystygnięcia, następnie obierz go ze skórek.

Krok 2

Czereśnie dokładnie umyj i przekrój na pół, pozbywając się pestki.

Krok 3

Oliwę wymieszaj ze szczyptą soli, sokiem z cytryny, pieprzem, miodem i łyżką zimnej wody, dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Cebulę pokrój w piórka. Na talerz wysyp mix sałat, następnie dodaj obrany bób, dodaj czereśnie, pokrojoną cebulkę, całość posyp pokruszonym serem feta, skrop dressingiem i posyp nasionami czarnuszki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 296 kcal czyli 14,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 13,5 g
Tłuszcz 16 g
Węglowodany przyswajalne 29,2 g
Błonnik pokarmowy 5 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18.3% 48.6% 33.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Bób charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi przy niskiej energetyczności, wszystko za sprawą białka i zawartego w nim błonnika pokarmowego, ponadto jest wysoce sycący. Szklanka ugotowanego bobu to około 200 kcal, jednak miłośnicy zielonych fasolek powinni uważać na zjadaną ilość bo opakowania w jakich sprzedawany jest bób może dostarczyć tyle kalorii co dobrze zbilansowany obiad. Bób należy do roślin strączkowych, może przysporzyć problemy trawienne, dlatego też należy go w odpowiedni sposób ugotować w wodzie z przyprawami tj. kminek czy koper włoski lub na parze.
  • Sezon na bób jest krótki, zimą można korzystać z mrożonego bobu, który podobnie jak świeży sprawdzi się do przygotowania tej sałatki.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.