Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z bobem, czereśniami z serem feta
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-bobem-czeresniami-z-serem-feta/

Sałatka z bobem, czereśniami z serem feta

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Zielony, chrupiący bób, słodkie i soczyste czereśnie, przełamane słoną fetą, brzmi intrygująco? Smaki lata w większości ze sobą współgrają, tak jak w tym połączeniu. Jeśli nie jesteś przekonany, koniecznie wypróbuj to połączenie, a zachwyci cię mieszanina letnich smaków.

porada dietetyka:

Krok 1

Do garnka wlej zimną wodę, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Do wrzącej wody wrzuć bób i gotuj do miękkości około 10 minut. Po ugotowaniu bób odstaw do wystygnięcia, następnie obierz go ze skórek.

Krok 2

Czereśnie dokładnie umyj i przekrój na pół, pozbywając się pestki.

Krok 3

Oliwę wymieszaj ze szczyptą soli, sokiem z cytryny, pieprzem, miodem i łyżką zimnej wody, dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Cebulę pokrój w piórka. Na talerz wysyp mix sałat, następnie dodaj obrany bób, dodaj czereśnie, pokrojoną cebulkę, całość posyp pokruszonym serem feta, skrop dressingiem i posyp nasionami czarnuszki.