Sałatka z bobem, czereśniami z serem feta
i miodowym sosem winegret
porcje: 1
kalorie: 296
opis
Zielony, chrupiący bób, słodkie i soczyste czereśnie, przełamane słoną fetą, brzmi intrygująco? Smaki lata w większości ze sobą współgrają, tak jak w tym połączeniu. Jeśli nie jesteś przekonany, koniecznie wypróbuj to połączenie, a zachwyci cię mieszanina letnich smaków.
składniki
- 100 g bobu
- 50 g sera feta
- 100 g czereśni
- 30 g czerwonej cebuli
- 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 5 g miodu
- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
- mix sałat wg uznania
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej zimną wodę, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Do wrzącej wody wrzuć bób i gotuj do miękkości około 10 minut. Po ugotowaniu bób odstaw do wystygnięcia, następnie obierz go ze skórek.
Krok 2
Czereśnie dokładnie umyj i przekrój na pół, pozbywając się pestki.
Krok 3
Oliwę wymieszaj ze szczyptą soli, sokiem z cytryny, pieprzem, miodem i łyżką zimnej wody, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Cebulę pokrój w piórka. Na talerz wysyp mix sałat, następnie dodaj obrany bób, dodaj czereśnie, pokrojoną cebulkę, całość posyp pokruszonym serem feta, skrop dressingiem i posyp nasionami czarnuszki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 296 kcal czyli 14,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 13,5 g |
Tłuszcz | 16 g |
Węglowodany przyswajalne | 29,2 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18.3% | 48.6% | 33.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Bób charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi przy niskiej energetyczności, wszystko za sprawą białka i zawartego w nim błonnika pokarmowego, ponadto jest wysoce sycący. Szklanka ugotowanego bobu to około 200 kcal, jednak miłośnicy zielonych fasolek powinni uważać na zjadaną ilość bo opakowania w jakich sprzedawany jest bób może dostarczyć tyle kalorii co dobrze zbilansowany obiad. Bób należy do roślin strączkowych, może przysporzyć problemy trawienne, dlatego też należy go w odpowiedni sposób ugotować w wodzie z przyprawami tj. kminek czy koper włoski lub na parze.
- Sezon na bób jest krótki, zimą można korzystać z mrożonego bobu, który podobnie jak świeży sprawdzi się do przygotowania tej sałatki.