Sałatka z batatem, soczewicą i serem feta,

posypana prażonymi migdałami

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 435

udostępnij

opis

Weganie i wegetarianie znają ją doskonale, mięsożercy zazwyczaj omijają ją szerokim łukiem. To wielka strata, bo soczewica z uwagi na swoje walory smakowe i odżywcze na stałe powinna gościć w kuchni zarówno mięso- jak i roślinożerców. Dlatego, kiedy następnym razem, robiąc zakupy miniesz czarną soczewicę na sklepowej półce, nie zastanawiaj się, włóż ją do koszyka i przygotuj z niej pyszną sałatkę.

składniki

  • 100 g czarnej soczewicy
  • 200 g batatu
  • 50 g sera feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżeczki)
  • 10 g musztardy
  • 5 g miodu
  • płatki chilli lub ostra papryka w proszku
  • 10 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • rukola lub inna sałata
  • sól, pieprz
  • kilka goździków
  • rozmaryn suszony

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Wlej wodę do rondelka, posól ją delikatnie, doprowadź do wrzenia. W międzyczasie soczewicę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp przepłukaną soczewicę do gotującej się wody i gotuj około 25-30 minut. Po tym czasie soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.

KROK 2:

W międzyczasie, 10 g oliwy wymieszaj ze szczyptą rozmarynu i soli. Bataty obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone bataty wyłóż na blaszkę do pieczenia, wymieszaj z oliwą i ziołami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut.

KROK 3:

Pomidorki przepłucz i przekrój na pół. Płatki migdałowe upraż na beztłuszczowej patelni na złoty kolor.

KROK 4:

Goździki utłucz w moździerzu. Pozostałą oliwę wymieszaj z miodem, szczyptą pieprzu, sokiem z cytryny, płatkami chilli i goździkami.

KROK 5:

Upieczone bataty wymieszaj z rukolą, soczewicą, pomidorkami, polej dressingiem, posyp pokruszoną fetą i prażonymi płatkami migdałowymi.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 435 kcal, czyli 21,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 18,5 g
Tłuszcz 14,2 g
Węglowodany przyswajalne 59 g
Błonnik pokarmowy 8,2 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17% 29.4% 53.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Czarna soczewica wyglądem przypomina kawior, nie rozgotowuje się podczas gotowania, dlatego efektownie wygląda w sałatce czy jako dodatek do obiadu. Zalicza się ją do nasion roślin strączkowych i jest doskonałym źródłem białka – w 100 g soczewicy mamy aż 26 g białka. Ponadto jest świetnym źródłem kwasu foliowego, błonnika i soli mineralnych. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, więc jest odpowiednim produktem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • Uwaga! Soczewica jak inne nasiona roślin strączkowych może powodować wzdęcia, szczególnie u osób, które na co dzień nie jadają tego typu produktów lub borykają się z problemami trawiennymi. Ważne jest odpowiednie gotowanie soczewicy, najlepiej w dużej ilości wody i pod otwartą pokrywką, opcjonalnie można do gotowania dodać liście laurowe, kminek lub majeranek. Jeśli chcesz zwiększyć ilość strączków w diecie pamiętaj by stopniowo zwiększać podaż tych produktów.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.