Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sałatka z batatem, soczewicą i serem feta, https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-batatem-soczewica-i-serem-feta/ |
KROK 1:
Wlej wodę do rondelka, posól ją delikatnie, doprowadź do wrzenia. W międzyczasie soczewicę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp przepłukaną soczewicę do gotującej się wody i gotuj około 25-30 minut. Po tym czasie soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.
KROK 2:
W międzyczasie, 10 g oliwy wymieszaj ze szczyptą rozmarynu i soli. Bataty obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone bataty wyłóż na blaszkę do pieczenia, wymieszaj z oliwą i ziołami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut.
KROK 3:
Pomidorki przepłucz i przekrój na pół. Płatki migdałowe upraż na beztłuszczowej patelni na złoty kolor.
KROK 4:
Goździki utłucz w moździerzu. Pozostałą oliwę wymieszaj z miodem, szczyptą pieprzu, sokiem z cytryny, płatkami chilli i goździkami.
KROK 5:
Upieczone bataty wymieszaj z rukolą, soczewicą, pomidorkami, polej dressingiem, posyp pokruszoną fetą i prażonymi płatkami migdałowymi.