Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z batatem, soczewicą i serem feta,
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-batatem-soczewica-i-serem-feta/

Sałatka z batatem, soczewicą i serem feta,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Weganie i wegetarianie znają ją doskonale, mięsożercy zazwyczaj omijają ją szerokim łukiem. To wielka strata, bo soczewica z uwagi na swoje walory smakowe i odżywcze na stałe powinna gościć w kuchni zarówno mięso- jak i roślinożerców. Dlatego, kiedy następnym razem, robiąc zakupy miniesz czarną soczewicę na sklepowej półce, nie zastanawiaj się, włóż ją do koszyka i przygotuj z niej pyszną sałatkę.

porada dietetyka:

KROK 1:

Wlej wodę do rondelka, posól ją delikatnie, doprowadź do wrzenia. W międzyczasie soczewicę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp przepłukaną soczewicę do gotującej się wody i gotuj około 25-30 minut. Po tym czasie soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.

KROK 2:

W międzyczasie, 10 g oliwy wymieszaj ze szczyptą rozmarynu i soli. Bataty obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone bataty wyłóż na blaszkę do pieczenia, wymieszaj z oliwą i ziołami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut.

KROK 3:

Pomidorki przepłucz i przekrój na pół. Płatki migdałowe upraż na beztłuszczowej patelni na złoty kolor.

KROK 4:

Goździki utłucz w moździerzu. Pozostałą oliwę wymieszaj z miodem, szczyptą pieprzu, sokiem z cytryny, płatkami chilli i goździkami.

KROK 5:

Upieczone bataty wymieszaj z rukolą, soczewicą, pomidorkami, polej dressingiem, posyp pokruszoną fetą i prażonymi płatkami migdałowymi.