Sałatka z arbuzem, czerwoną cebulą
i serem feta
porcje: 1
kalorie: 267
opis
Orzeźwiający arbuz, słodka cebula, świeży ogórek i słony ser feta, to połączenie sprawdzi się idealnie na przyjęcie z przyjaciółmi czy grilla. Jeśli takie połączenie nie jest przekonywujące, tym bardziej musisz tego spróbować. Sałatka nie tylko jest lekka i orzeźwiająca, ale również efektownie wygląda podczas spotkania ze znajomymi. Spróbuj, a gwarantuję, że będziesz sięgać po nią częściej.
składniki
- 30 g sera feta
- 150 g arbuza (ilość bez skórki)
- 50 g świeżego ogórka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 garści rukoli
- 20 g czerwonej cebuli
- 5 g oliwy z oliwek
- 5 g miodu
- 10 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki zimnej wody
- szczypta soli
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu ułóż rukolę. Z arbuza delikatnie wyjmij pestki, następnie pokrój go w kostkę.
Krok 2
Pomidorki przekrój na pół, a ogórka pokrój w półksiężyce. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Pomidorki, ogórka, arbuza i cebulę wymieszaj z rukolą.
Krok 3
Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z zimną wodą, solą, sokiem z cytryny i miodem.
Krok 4
Sałatkę polej sosem, na wierzch pokrusz ser feta, całość posyp orzechami włoskimi.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 267 kcal czyli 13,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 8,3 g |
Tłuszcz | 15,1 g |
Węglowodany przyswajalne | 26 g |
Błonnik pokarmowy | 1 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
24.9% | 51% | 24.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Sałatka jest propozycją na lekką i orzeźwiającą przekąskę. Z uwagi na spory udział tłuszczy warto ją połączyć z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa z pastą warzywną czy serkiem twarożkowym. Może stanowić również dodatek do obiadu lub grilla.
- Silnym alergenem tej sałatki są orzechy włoskie, nie będzie to odpowiednia propozycja dla osób wykazujących się alergią na ten produkt. Dla tych osób orzechy włoskie można zastąpić prażonym słonecznikiem.
- Miód to substancja słodząca składająca się z glukozy i fruktozy i choć jej wartość odżywcza jest wyższa oraz posiada właściwości bakteriobójcze i antybiotyczne to wpływa na poziom cukru we krwi. Z dużą ostrożnością do miodu powinny podchodzić osoby z cukrzycą i insulinoopornością oraz te w procesie redukcji masy ciała. Miód pomimo wszystkich swoich atutów i prozdrowotnych właściwości jest produktem wysokoenergetycznym, jedna łyżeczka miodu to ok. 40 kcal.