Sałatka z arbuzem, czerwoną cebulą

i serem feta

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 267

udostępnij

opis

Orzeźwiający arbuz, słodka cebula, świeży ogórek i słony ser feta, to połączenie sprawdzi się idealnie na przyjęcie z przyjaciółmi czy grilla. Jeśli takie połączenie nie jest przekonywujące, tym bardziej musisz tego spróbować. Sałatka nie tylko jest lekka i orzeźwiająca, ale również efektownie wygląda podczas spotkania ze znajomymi. Spróbuj, a gwarantuję, że będziesz sięgać po nią częściej.

składniki

  • 30 g sera feta
  • 150 g arbuza (ilość bez skórki)
  • 50 g świeżego ogórka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 garści rukoli
  • 20 g czerwonej cebuli
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 5 g miodu
  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • szczypta soli

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na talerzu ułóż rukolę. Z arbuza delikatnie wyjmij pestki, następnie pokrój go w kostkę.

Krok 2

Pomidorki przekrój na pół, a ogórka pokrój w półksiężyce. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Pomidorki, ogórka, arbuza i cebulę wymieszaj z rukolą.

Krok 3

Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z zimną wodą, solą, sokiem z cytryny i miodem.

Krok 4

Sałatkę polej sosem, na wierzch pokrusz ser feta, całość posyp orzechami włoskimi.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 267 kcal czyli 13,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 8,3 g
Tłuszcz 15,1 g
Węglowodany przyswajalne 26 g
Błonnik pokarmowy 1 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

24.9% 51% 24.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Sałatka jest propozycją na lekką i orzeźwiającą przekąskę. Z uwagi na spory udział tłuszczy warto ją połączyć z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa z pastą warzywną czy serkiem twarożkowym. Może stanowić również dodatek do obiadu lub grilla.
  • Silnym alergenem tej sałatki są orzechy włoskie, nie będzie to odpowiednia propozycja dla osób wykazujących się alergią na ten produkt. Dla tych osób orzechy włoskie można zastąpić prażonym słonecznikiem.
  • Miód to substancja słodząca składająca się z glukozy i fruktozy i choć jej wartość odżywcza jest wyższa oraz posiada właściwości bakteriobójcze i antybiotyczne to wpływa na poziom cukru we krwi. Z dużą ostrożnością do miodu powinny podchodzić osoby z cukrzycą i insulinoopornością oraz te w procesie redukcji masy ciała. Miód pomimo wszystkich swoich atutów i prozdrowotnych właściwości jest produktem wysokoenergetycznym, jedna łyżeczka miodu to ok. 40 kcal.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.