Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z arbuzem, czerwoną cebulą
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-arbuzem-czerwona-cebula/

Sałatka z arbuzem, czerwoną cebulą

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Orzeźwiający arbuz, słodka cebula, świeży ogórek i słony ser feta, to połączenie sprawdzi się idealnie na przyjęcie z przyjaciółmi czy grilla. Jeśli takie połączenie nie jest przekonywujące, tym bardziej musisz tego spróbować. Sałatka nie tylko jest lekka i orzeźwiająca, ale również efektownie wygląda podczas spotkania ze znajomymi. Spróbuj, a gwarantuję, że będziesz sięgać po nią częściej.

porada dietetyka:

Krok 1

Na talerzu ułóż rukolę. Z arbuza delikatnie wyjmij pestki, następnie pokrój go w kostkę.

Krok 2

Pomidorki przekrój na pół, a ogórka pokrój w półksiężyce. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Pomidorki, ogórka, arbuza i cebulę wymieszaj z rukolą.

Krok 3

Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z zimną wodą, solą, sokiem z cytryny i miodem.

Krok 4

Sałatkę polej sosem, na wierzch pokrusz ser feta, całość posyp orzechami włoskimi.