Sałatka a’la caprese dla zapracowanych

z mini mozzarellą, pomidorkami i czarnymi oliwkami

fot. Dorota Osóbka
4.2
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 5 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 400

udostępnij

opis

Widząc sałatkę caprese większość osób od razu pomyśli o Włoszech. Połączenie śnieżnobiałej mozzarelli, czerwonych pomidorów i zielonej bazylii to przecież absolutna klasyka kuchni włoskiej, która nawet kolorystyką składników nawiązuje do włoskiej flagi. Poniżej znajdziesz przepis na wersję caprese dla zabieganych. Zamiast kroić mozzarellę i pomidory w plastry, wykorzystaj ich miniaturowe odpowiedniki. Dla urozmaicenia dodaj jeszcze dużą garść roszponki lub mieszanki ulubionych sałat oraz kilka czarnych oliwek. Do tego listki świeżej bazylii, odrobina dobrej jakości oliwy oraz kilka kropel octu balsamicznego. I pyszna sałatka gotowa w 5 minut. Możesz zjeść całą porcję na kolację lub przygotować tylko pół porcji i zjeść jako małą przekąskę w ciągu dnia.

składniki

  • 100 g miniaturowych kulek mozzarelli (12-13 kulek)
  • 120 g pomidorków koktajlowych (10 sztuk)
  • 30 g czarnych oliwek bez pestek (10 niedużych sztuk)
  • 30-40 g roszponki lub mieszanki różnych sałat np. sałata lodowa, rukola, liście szpinaku i młodej botwinki (ok. 2 garstki, można dodać więcej)
  • listki świeżej bazylii (dowolnie dużo)
  • 8 g oliwy z oliwek (2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (niekoniecznie)
  • świeżo mielony pieprz oraz sól (do smaku)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roszponkę lub mix sałat umyj i osusz. Ułóż dekoracyjnie na talerzu lub w miseczce.
Kulki mini mozzarelli odsącz z zalewy i ułóż na sałacie.
Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na połówki i także dodaj do sałatki.
Na koniec dodaj listki bazylii, oprósz solą oraz pieprzem i całość skrop odrobiną oliwy i ewentualnie octu balsamicznego.

Gotowe! Podawaj najlepiej od razu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 400 kcal czyli 20% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 26,4 g
Tłuszcz 28 g
Węglowodany przyswajalne 8,2 g
Błonnik pokarmowy 2,7 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

26.4% 63% 10.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Sałatka caprese to idealne danie ratunkowe na niespodziewaną wizytę gości. Zwłaszcza w wersji z mini mozzarellą. To danie lubi prawie każdy, a przygotujesz je w zaledwie 5 minut. Dlatego właśnie mozzarellę zawsze warto mieć w lodówce. Jeśli bardzo się spieszysz to nie musisz nawet kroić pomidorków i oliwek na połówki, w całości także świetnie się sprawdzą. Sałatkę możesz podać z ciabattą – po prostu pokrój ją na kromki albo przygotuj z niej czosnkowe grzanki.
  • Jeśli organizujesz grilla lub przyjęcie w ogrodzie to małe kulki mozzarelli nabij na cienkie drewniane patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z całymi pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii. Tak przygotowaną przystawkę ułóż na dużym półmisku, skrop oliwą z oliwek i oprósz solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • Polewając sałatkę oliwą zwracaj uwagę na ilość jaką dodajesz. Oliwa, choć oczywiście zdrowa, jest niestety bardzo kaloryczna. 100 g oliwy to prawie 900 kcal, więc 1 łyżka (10 g) to ok. 90 kcal.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.