Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka a’la caprese dla zapracowanych
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-ala-caprese-dla-zapracowanych/

Sałatka a’la caprese dla zapracowanych

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Widząc sałatkę caprese większość osób od razu pomyśli o Włoszech. Połączenie śnieżnobiałej mozzarelli, czerwonych pomidorów i zielonej bazylii to przecież absolutna klasyka kuchni włoskiej, która nawet kolorystyką składników nawiązuje do włoskiej flagi. Poniżej znajdziesz przepis na wersję caprese dla zabieganych. Zamiast kroić mozzarellę i pomidory w plastry, wykorzystaj ich miniaturowe odpowiedniki. Dla urozmaicenia dodaj jeszcze dużą garść roszponki lub mieszanki ulubionych sałat oraz kilka czarnych oliwek. Do tego listki świeżej bazylii, odrobina dobrej jakości oliwy oraz kilka kropel octu balsamicznego. I pyszna sałatka gotowa w 5 minut. Możesz zjeść całą porcję na kolację lub przygotować tylko pół porcji i zjeść jako małą przekąskę w ciągu dnia.

porada dietetyka:

Krok 1

Roszponkę lub mix sałat umyj i osusz. Ułóż dekoracyjnie na talerzu lub w miseczce.
Kulki mini mozzarelli odsącz z zalewy i ułóż na sałacie.
Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na połówki i także dodaj do sałatki.
Na koniec dodaj listki bazylii, oprósz solą oraz pieprzem i całość skrop odrobiną oliwy i ewentualnie octu balsamicznego.

Gotowe! Podawaj najlepiej od razu.