Sałata rzymska zapiekana z serem pleśniowym

z dodatkiem słodkiej śmietanki i miodu

fot. Dorota Osóbka
4.2
(37)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20-25 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 290

udostępnij

opis

To danie idealne dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Sałatę jemy zwykle na surowo, jako bazę do wieloskładnikowych sałatek albo jako dodatek do głównego dania. Ale sałata rzymska jest też znakomita w wersji „na ciepło”. Można ją gotować, smażyć, grillować, a nawet piec. Dziś prosty, ale nietuzinkowy przepis na sałatę rzymską zapiekaną z dodatkiem wyrazistego w smaku sera z niebieską pleśnią, słodkiej śmietanki oraz odrobiny miodu i czosnku. Super pomysł na sycącą przekąskę, wypróbuj koniecznie!

składniki

    1 duża główka sałaty rzymskiej (180-200 g)

    50 g słodkiej śmietanki UHT 12% tłuszczu (1/5 szklanki)

    40 g sera z przerostem niebieskiej pleśni (np. gorgonzola lub rokpol)

    12 g płynnego miodu (1,5 łyżeczki)

    1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

    sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200 0C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Śmietankę wyjmij z lodówki kilka minut wcześniej, by trochę się ociepliła.

Krok 2

Sałatę rzymską dokładnie umyj i osusz. Przekrój wzdłuż na pół. Nóżkę sałaty skróć, ale nie usuwaj jej całkowicie, by główka sałaty się nie rozpadła. Połówki sałaty włóż do naczynia żaroodpornego tak, by przekrojona część była na górze. Sałatę lekko posól.

Krok 3

Śmietankę wlej do niewielkiego naczynia, dodaj miód oraz przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj, by miód rozpuścił się w śmietance.

Krok 4

Połówki sałaty polej sosem ze śmietanki, miodu i czosnku. Ser pleśniowy pokrój lub pokrusz w palcach na małe kawałki i równomiernie porozkładaj na połówkach sałaty. Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia przez 15 minut. Upieczone połówki sałaty podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, na gorąco.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 290 kcal czyli 14,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 13,5 g
Tłuszcz 18,6 g
Węglowodany przyswajalne 15,7 g
Błonnik pokarmowy 3 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18.6% 57.7% 23.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Sałata rzymska to warzywo o bardzo niskiej kaloryczności – 200-gramowa główka ma niewiele ponad 30 kcal. Natomiast ser i śmietanka to skoncentrowane źródła energii i bogate źródła tłuszczu. Cała porcja dania ma 290 kcal, ale większa część tej energii pochodzi właśnie z tłuszczów. Dlatego to danie polecam nie jako codzienną przekąskę, ale raczej jako spożywane od czasu do czasu ciekawe urozmaicenie menu, zwłaszcza dla osób o wyższym zapotrzebowaniu energetycznym i masie ciała w normie. Tak przygotowana sałata jest wprawdzie dość kaloryczna, ale i wyjątkowa. Słodka śmietanka i mód podkreślają naturalną słodycz delikatnej sałaty, a intensywny ser z niebieską pleśnią dobrze z nimi kontrastuje i nadaje daniu unikatowego charakteru.
  • Sery przerostem niebieskiej pleśni należą do serów dojrzewających podpuszczkowych miękkich. Najbardziej znanymi przedstawicielami tej grupy są: francuski roquefort, włoska gorgonzola, angielski stilton czy polski rokpol. Swój wyjątkowy smak, aromat i wygląd zawdzięczają szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti, którą dodaje się w procesie produkcyjnym. W czasie dojrzewania pleśń głęboko przerasta miąższ sera tworząc gęstą sieć niebieskich (lub niebiesko-zielonych) żyłek i kieszonek. Im starszy ser, tym bardziej wyrazisty jest jego aromat i smak.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 37

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.