Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałata rzymska zapiekana z serem pleśniowym
https://mlecznakuchnia.pl/salata-rzymska-zapiekana-z-serem-plesniowym/

Sałata rzymska zapiekana z serem pleśniowym

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

    1 duża główka sałaty rzymskiej (180-200 g)

    50 g słodkiej śmietanki UHT 12% tłuszczu (1/5 szklanki)

    40 g sera z przerostem niebieskiej pleśni (np. gorgonzola lub rokpol)

    12 g płynnego miodu (1,5 łyżeczki)

    1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

    sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)

krótki opis:

To danie idealne dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Sałatę jemy zwykle na surowo, jako bazę do wieloskładnikowych sałatek albo jako dodatek do głównego dania. Ale sałata rzymska jest też znakomita w wersji „na ciepło”. Można ją gotować, smażyć, grillować, a nawet piec. Dziś prosty, ale nietuzinkowy przepis na sałatę rzymską zapiekaną z dodatkiem wyrazistego w smaku sera z niebieską pleśnią, słodkiej śmietanki oraz odrobiny miodu i czosnku. Super pomysł na sycącą przekąskę, wypróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200 0C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Śmietankę wyjmij z lodówki kilka minut wcześniej, by trochę się ociepliła.

Krok 2

Sałatę rzymską dokładnie umyj i osusz. Przekrój wzdłuż na pół. Nóżkę sałaty skróć, ale nie usuwaj jej całkowicie, by główka sałaty się nie rozpadła. Połówki sałaty włóż do naczynia żaroodpornego tak, by przekrojona część była na górze. Sałatę lekko posól.

Krok 3

Śmietankę wlej do niewielkiego naczynia, dodaj miód oraz przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj, by miód rozpuścił się w śmietance.

Krok 4

Połówki sałaty polej sosem ze śmietanki, miodu i czosnku. Ser pleśniowy pokrój lub pokrusz w palcach na małe kawałki i równomiernie porozkładaj na połówkach sałaty. Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia przez 15 minut. Upieczone połówki sałaty podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, na gorąco.