Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sałata rzymska zapiekana z serem pleśniowym https://mlecznakuchnia.pl/salata-rzymska-zapiekana-z-serem-plesniowym/ |
Piekarnik rozgrzej do 200 0C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Śmietankę wyjmij z lodówki kilka minut wcześniej, by trochę się ociepliła.
Sałatę rzymską dokładnie umyj i osusz. Przekrój wzdłuż na pół. Nóżkę sałaty skróć, ale nie usuwaj jej całkowicie, by główka sałaty się nie rozpadła. Połówki sałaty włóż do naczynia żaroodpornego tak, by przekrojona część była na górze. Sałatę lekko posól.
Śmietankę wlej do niewielkiego naczynia, dodaj miód oraz przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj, by miód rozpuścił się w śmietance.
Połówki sałaty polej sosem ze śmietanki, miodu i czosnku. Ser pleśniowy pokrój lub pokrusz w palcach na małe kawałki i równomiernie porozkładaj na połówkach sałaty. Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia przez 15 minut. Upieczone połówki sałaty podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, na gorąco.