Rozgrzewający krem z ziemniaka
z jogurtem i chipsami z jarmużu
porcje: 4
kalorie: 176
opis
“Mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw” chyba każdy słyszał te słowa, informując przy stole babcię, że nie zje całego obiadu. Uważane niegdyś za niezdrowe i eliminowane z każdej diety redukcyjnej bulwy to wartościowy i niskokaloryczny składnik diety, a do tego bardzo sycący. Ziemniaki charakteryzują się najwyższym indeksem sytości i zawierają jedynie 76 kcal w 100g produktu, ponadto są źródłem potasu i błonnika pokarmowego. W połączeniu z czerwoną soczewicą, wędzoną papryką stanowią aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na chłodne zimowe dni. Tego połączenia po prostu musisz spróbować.
składniki
- 400 g ziemniaków (gramatura obranych ziemniaków)
- 50 g czerwonej soczewicy
- 100 g cebuli
- 10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
- 300 ml bulionu warzywnego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
Dodatkowo do podania dla jednej porcji:
- 60 g jarmużu
- 5 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
- 5 g nasion słonecznika
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i dokładnie umyj, następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Krok 2
W rondelku rozgrzej olej, następnie wsyp paprykę wędzoną, podsmaż przez minutę, następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek, wrzuć ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, całość zalej bulionem i szklanką wody, przykryj garnek i gotuj przez około 10 minut.
Krok 3
Po 10 minutach do gotujących się warzyw wsyp przepłukaną soczewicę, całość zamieszaj i gotuj do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolej wody (soczewica różnie chłonie bulion).
Krok 4
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Od jarmużu odłam zdrewniałe końce, przełóż do miski, skrop delikatnie olejem, posyp szczyptą soli, wymieszaj. Tak przygotowany jarmuż przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez 3-4 minuty, aż zrobi się chrupiący.
Krok 5
Gdy warzywa będą prawie miękkie, dopraw łyżeczką soli, słodkiej papryki, pieprzem. Zupę zmiksuj blenderem.
Gotową zupę przelej do miseczek, dodaj na wierzch kleks z jogurtu, pestki dyni i chipsy z jarmużu.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 176 kcal czyli 8,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7,8 g |
Tłuszcz | 5,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 25 g |
Błonnik pokarmowy | 3,5 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18% | 29.1% | 52.9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Ziemniaki to uniwersalne warzywo, które wyśmienicie smakuje gotowane, smażone i pieczone. Mimo tego, że same w sobie są niskokaloryczne to należy pamiętać, że to ile energii dostarczamy zjadając je, zależy głównie od tego jak je przygotujemy. Gotowane w wodzie czy na parze, pieczone bez dodatku tłuszczu będą miały mniej kalorii niż te smażone w gorącym tłuszczu.
- Warto również wspomnieć, że ziemniaki wg klasyfikacji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) nie figurują jako warzywa. Z uwagi na wysoką zawartość skrobi są traktowane jako dobre źródło energii i taką rolę pełnią w naszej diecie.