Rozgrzewający krem z ziemniaka

z jogurtem i chipsami z jarmużu

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-40 min.

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 176

udostępnij

opis

“Mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw” chyba każdy słyszał te słowa, informując przy stole babcię, że nie zje całego obiadu. Uważane niegdyś za niezdrowe i eliminowane z każdej diety redukcyjnej bulwy to wartościowy i niskokaloryczny składnik diety, a do tego bardzo sycący. Ziemniaki charakteryzują się najwyższym indeksem sytości i zawierają jedynie 76 kcal w 100g produktu, ponadto są źródłem potasu i błonnika pokarmowego. W połączeniu z czerwoną soczewicą, wędzoną papryką stanowią aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na chłodne zimowe dni. Tego połączenia po prostu musisz spróbować.

składniki

  • 400 g ziemniaków (gramatura obranych ziemniaków)
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 100 g cebuli
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie

Dodatkowo do podania dla jednej porcji:

  • 60 g jarmużu
  • 5 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
  • 5 g nasion słonecznika

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i dokładnie umyj, następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2

W rondelku rozgrzej olej, następnie wsyp paprykę wędzoną, podsmaż przez minutę, następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek, wrzuć ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, całość zalej bulionem i szklanką wody, przykryj garnek i gotuj przez około 10 minut.

Krok 3

Po 10 minutach do gotujących się warzyw wsyp przepłukaną soczewicę, całość zamieszaj i gotuj do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolej wody (soczewica różnie chłonie bulion).

Krok 4

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Od jarmużu odłam zdrewniałe końce, przełóż do miski, skrop delikatnie olejem, posyp szczyptą soli, wymieszaj. Tak przygotowany jarmuż przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez 3-4 minuty, aż zrobi się chrupiący.

Krok 5

Gdy warzywa będą prawie miękkie, dopraw łyżeczką soli, słodkiej papryki, pieprzem. Zupę zmiksuj blenderem.

Gotową zupę przelej do miseczek, dodaj na wierzch kleks z jogurtu, pestki dyni i chipsy z jarmużu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 176 kcal czyli 8,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,8 g
Tłuszcz 5,7 g
Węglowodany przyswajalne 25 g
Błonnik pokarmowy 3,5 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18% 29.1% 52.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ziemniaki to uniwersalne warzywo, które wyśmienicie smakuje gotowane, smażone i pieczone. Mimo tego, że same w sobie są niskokaloryczne to należy pamiętać, że to ile energii dostarczamy zjadając je, zależy głównie od tego jak je przygotujemy. Gotowane w wodzie czy na parze, pieczone bez dodatku tłuszczu będą miały mniej kalorii niż te smażone w gorącym tłuszczu.
  • Warto również wspomnieć, że ziemniaki wg klasyfikacji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) nie figurują jako warzywa. Z uwagi na wysoką zawartość skrobi są traktowane jako dobre źródło energii i taką rolę pełnią w naszej diecie.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.