Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Rozgrzewający krem z ziemniaka https://mlecznakuchnia.pl/rozgrzewajacy-krem-z-ziemniaka/ |
Ziemniaki obierz i dokładnie umyj, następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzej olej, następnie wsyp paprykę wędzoną, podsmaż przez minutę, następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek, wrzuć ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, całość zalej bulionem i szklanką wody, przykryj garnek i gotuj przez około 10 minut.
Po 10 minutach do gotujących się warzyw wsyp przepłukaną soczewicę, całość zamieszaj i gotuj do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolej wody (soczewica różnie chłonie bulion).
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Od jarmużu odłam zdrewniałe końce, przełóż do miski, skrop delikatnie olejem, posyp szczyptą soli, wymieszaj. Tak przygotowany jarmuż przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez 3-4 minuty, aż zrobi się chrupiący.
Gdy warzywa będą prawie miękkie, dopraw łyżeczką soli, słodkiej papryki, pieprzem. Zupę zmiksuj blenderem.
Gotową zupę przelej do miseczek, dodaj na wierzch kleks z jogurtu, pestki dyni i chipsy z jarmużu.