Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Rozgrzewający krem z ziemniaka
https://mlecznakuchnia.pl/rozgrzewajacy-krem-z-ziemniaka/

Rozgrzewający krem z ziemniaka

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania dla jednej porcji:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

“Mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw” chyba każdy słyszał te słowa, informując przy stole babcię, że nie zje całego obiadu. Uważane niegdyś za niezdrowe i eliminowane z każdej diety redukcyjnej bulwy to wartościowy i niskokaloryczny składnik diety, a do tego bardzo sycący. Ziemniaki charakteryzują się najwyższym indeksem sytości i zawierają jedynie 76 kcal w 100g produktu, ponadto są źródłem potasu i błonnika pokarmowego. W połączeniu z czerwoną soczewicą, wędzoną papryką stanowią aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na chłodne zimowe dni. Tego połączenia po prostu musisz spróbować.

porada dietetyka:

Krok 1

Ziemniaki obierz i dokładnie umyj, następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2

W rondelku rozgrzej olej, następnie wsyp paprykę wędzoną, podsmaż przez minutę, następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek, wrzuć ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, całość zalej bulionem i szklanką wody, przykryj garnek i gotuj przez około 10 minut.

Krok 3

Po 10 minutach do gotujących się warzyw wsyp przepłukaną soczewicę, całość zamieszaj i gotuj do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolej wody (soczewica różnie chłonie bulion).

Krok 4

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Od jarmużu odłam zdrewniałe końce, przełóż do miski, skrop delikatnie olejem, posyp szczyptą soli, wymieszaj. Tak przygotowany jarmuż przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez 3-4 minuty, aż zrobi się chrupiący.

Krok 5

Gdy warzywa będą prawie miękkie, dopraw łyżeczką soli, słodkiej papryki, pieprzem. Zupę zmiksuj blenderem.

Gotową zupę przelej do miseczek, dodaj na wierzch kleks z jogurtu, pestki dyni i chipsy z jarmużu.