Roladki z cukinii nadziewane mascarpone,

zapiekane w pomidorach

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 389.5

udostępnij

opis

Efektowne roladki z cukinii z kremowym serkiem i słoną szynką, wszystko zapieczone w pomidorach i mozzarelli to rewelacyjny dodatek do makaronu lub jako przystawka podczas domowego przyjęcia. Takie podanie cukinii polubią nawet najbardziej do niej uprzedzeni biesiadnicy. Spróbuj i przekonaj się sam.

składniki

  • 200 g cukinii
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g mascarpone
  • 100 g serka śmietankowego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 40 g szynki parmeńskiej
  • 50 g mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii

Do podania:

  • makaron lub grzanki z pieczywa
  • liście świeżej bazylii

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Mascarpone wymieszaj z serkiem śmietankowym, dopraw szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

KROK 2:

Cukinię umyj, następnie odetnij końce, pokrój wzdłuż na cienkie paski (paski nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą się chciały zwijać). Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.

KROK 3:

Na plaster cukinii ułóż plaster szynki, dodaj serek wymieszany z mascarpone i zawiń roladkę. Ułóż je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.

KROK 4:

Pomidory z puszki zmiksuj z czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i bazylią. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 5:

Na ułożone roladki wlej sos pomidorowy, całość posyp mozzarellą.

KROK 6:

Roladki zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 389,5 kcal, czyli 19,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 20,1 g
Tłuszcz 30,5 g
Węglowodany przyswajalne 10 g
Błonnik pokarmowy 4 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

20% 67% 13%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Mascarpone to delikatny kremowy serek, wytwarzany ze śmietanki. Ma jedwabiście gładką konsystencję i lekko słodkawy smak, dzięki czemu idealnie nadaje się do serników lub naleśników, ale również sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych. Tradycyjny serek mascarpone zawiera aż 75% tłuszczu i jest kluczowym elementem włoskiego tiramisu.
  • Jeśli chcesz odchudzić nieco roladki z cukinii, zamiast mascarpone możesz zwiększyć ilość serka śmietankowego, ma on prawie 5 razy mniej tłuszczu niż serek mascarpone.
  • Danie można podawać z grzankami z pieczywa lub makaronem.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.