Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Roladki z cukinii nadziewane mascarpone,
https://mlecznakuchnia.pl/roladki-z-cukinii-nadziewane-mascarpone/

Roladki z cukinii nadziewane mascarpone,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Efektowne roladki z cukinii z kremowym serkiem i słoną szynką, wszystko zapieczone w pomidorach i mozzarelli to rewelacyjny dodatek do makaronu lub jako przystawka podczas domowego przyjęcia. Takie podanie cukinii polubią nawet najbardziej do niej uprzedzeni biesiadnicy. Spróbuj i przekonaj się sam.

porada dietetyka:

KROK 1:

Mascarpone wymieszaj z serkiem śmietankowym, dopraw szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

KROK 2:

Cukinię umyj, następnie odetnij końce, pokrój wzdłuż na cienkie paski (paski nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą się chciały zwijać). Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.

KROK 3:

Na plaster cukinii ułóż plaster szynki, dodaj serek wymieszany z mascarpone i zawiń roladkę. Ułóż je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.

KROK 4:

Pomidory z puszki zmiksuj z czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i bazylią. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 5:

Na ułożone roladki wlej sos pomidorowy, całość posyp mozzarellą.

KROK 6:

Roladki zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.