Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Roladki z cukinii nadziewane mascarpone, https://mlecznakuchnia.pl/roladki-z-cukinii-nadziewane-mascarpone/ |
KROK 1:
Mascarpone wymieszaj z serkiem śmietankowym, dopraw szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
KROK 2:
Cukinię umyj, następnie odetnij końce, pokrój wzdłuż na cienkie paski (paski nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą się chciały zwijać). Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
KROK 3:
Na plaster cukinii ułóż plaster szynki, dodaj serek wymieszany z mascarpone i zawiń roladkę. Ułóż je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
KROK 4:
Pomidory z puszki zmiksuj z czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i bazylią. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 5:
Na ułożone roladki wlej sos pomidorowy, całość posyp mozzarellą.
KROK 6:
Roladki zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.