Roladki z cukinii nadziewane mascarpone,
zapiekane w pomidorach
porcje: 2
kalorie: 389.5
opis
Efektowne roladki z cukinii z kremowym serkiem i słoną szynką, wszystko zapieczone w pomidorach i mozzarelli to rewelacyjny dodatek do makaronu lub jako przystawka podczas domowego przyjęcia. Takie podanie cukinii polubią nawet najbardziej do niej uprzedzeni biesiadnicy. Spróbuj i przekonaj się sam.
składniki
- 200 g cukinii
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g mascarpone
- 100 g serka śmietankowego
- 10 g oliwy z oliwek
- 40 g szynki parmeńskiej
- 50 g mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
Do podania:
- makaron lub grzanki z pieczywa
- liście świeżej bazylii
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Mascarpone wymieszaj z serkiem śmietankowym, dopraw szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
KROK 2:
Cukinię umyj, następnie odetnij końce, pokrój wzdłuż na cienkie paski (paski nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą się chciały zwijać). Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
KROK 3:
Na plaster cukinii ułóż plaster szynki, dodaj serek wymieszany z mascarpone i zawiń roladkę. Ułóż je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
KROK 4:
Pomidory z puszki zmiksuj z czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i bazylią. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 5:
Na ułożone roladki wlej sos pomidorowy, całość posyp mozzarellą.
KROK 6:
Roladki zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 389,5 kcal, czyli 19,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 20,1 g |
Tłuszcz | 30,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 10 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
20% | 67% | 13% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Mascarpone to delikatny kremowy serek, wytwarzany ze śmietanki. Ma jedwabiście gładką konsystencję i lekko słodkawy smak, dzięki czemu idealnie nadaje się do serników lub naleśników, ale również sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych. Tradycyjny serek mascarpone zawiera aż 75% tłuszczu i jest kluczowym elementem włoskiego tiramisu.
- Jeśli chcesz odchudzić nieco roladki z cukinii, zamiast mascarpone możesz zwiększyć ilość serka śmietankowego, ma on prawie 5 razy mniej tłuszczu niż serek mascarpone.
- Danie można podawać z grzankami z pieczywa lub makaronem.