Risotto z zielonym groszkiem, krewetkami,

parmezanem i orzechami włoskimi

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 597

udostępnij

opis

Szukasz pomysłu na wykwintną kolację, ale nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni? Risotto z groszkiem i krewetkami będzie rewelacyjnym rozwiązaniem na elegancką kolację pod warunkiem, że goście są miłośnikami owoców morza. To szybkie w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie na pewno zrobi wrażenie na biesiadnikach.

składniki

  • 500 g ryżu risotto arborio
  • 15 g bulionu warzywnego w słoiczku
  • 50 g cebuli
  • 200 g mrożonego, zielonego groszku
  • 30 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 125 g dużych krewetek
  • pieprz czarny
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki
  • orzechy włoskie
  • limonka

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Jeden ząbek czosnku zmiażdż lub zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej połowę porcji oliwy, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, przesmaż krótko, wsyp przepłukany ryż i mieszając podsmaż go przez minutę.  Dodaj bulion i 1 litr wody, całość wymieszaj i na wolnej mocy palnika gotuj co jakiś czas mieszając.

KROK 3:

Gdy ryż napęcznieje dodaj mrożony groszek, sok z połowy cytryny i tarty parmezan, całość wymieszać i gotuj jeszcze 5 minut.

KROK 4:

Drugi ząbek czosnku pokrój na plasterki. Na osobnej patelni rozgrzej pozostałą część oliwy, dodaj pokrojony czosnek i krewetki, smaż je około 5-7 minut.

KROK 5:

Orzechy posiekaj. Risotto przełóż na talerze, dodaj krewetki. Risotto posypać posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Możesz udekorować limonką.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 597 kcal, czyli 30,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 20,8 g
Tłuszcz 7,23 g
Węglowodany przyswajalne 107 g
Błonnik pokarmowy 7,35 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.9% 11% 72.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Parmezan, twardy ser podpuszczkowy, najczęściej wykorzystywany w kuchni włoskiej. To bogactwo wapnia, cynku i jodu ale również sodu. Parmezan ze względu na swoje walory smakowe idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów. Z uwagi na duży udział sodu w parmezanie, szczególną ostrożność w jego spożyciu powinny zachować osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym.
  • To danie do lekkich i niskoenergetycznych nie należy, w porcji mamy również sporą porcję węglowodanów, dlatego nie będzie to najlepsza opcja dla osób chorujących na zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Jednak bez obaw osoby z cukrzycą również mogą skosztować tego wykwintnego dania, stosując się do poniższych wskazówek:
  • Po pierwsze przed risotto zjedz solidną porcję świeżych warzyw, taki zabieg spowoduje, że żołądek będzie już po części wypełniony przez co zjesz mniejszą porcję risotto.
  • Po drugie przed risotto zjedz solidną porcję warzyw, dzięki czemu błonnik w nich zawarty ograniczy wchłanianie węglowodanów.
  • Po trzecie możesz wymienić na ryż brązowy jednak danie straci swoją kleistość ale będzie równie smaczny.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.