Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Risotto z zielonym groszkiem, krewetkami, https://mlecznakuchnia.pl/risotto-z-zielonym-groszkiem-krewetkami/ |
KROK 1:
Jeden ząbek czosnku zmiażdż lub zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej połowę porcji oliwy, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, przesmaż krótko, wsyp przepłukany ryż i mieszając podsmaż go przez minutę. Dodaj bulion i 1 litr wody, całość wymieszaj i na wolnej mocy palnika gotuj co jakiś czas mieszając.
KROK 3:
Gdy ryż napęcznieje dodaj mrożony groszek, sok z połowy cytryny i tarty parmezan, całość wymieszać i gotuj jeszcze 5 minut.
KROK 4:
Drugi ząbek czosnku pokrój na plasterki. Na osobnej patelni rozgrzej pozostałą część oliwy, dodaj pokrojony czosnek i krewetki, smaż je około 5-7 minut.
KROK 5:
Orzechy posiekaj. Risotto przełóż na talerze, dodaj krewetki. Risotto posypać posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Możesz udekorować limonką.