Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Risotto z zielonym groszkiem, krewetkami,
https://mlecznakuchnia.pl/risotto-z-zielonym-groszkiem-krewetkami/

Risotto z zielonym groszkiem, krewetkami,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Szukasz pomysłu na wykwintną kolację, ale nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni? Risotto z groszkiem i krewetkami będzie rewelacyjnym rozwiązaniem na elegancką kolację pod warunkiem, że goście są miłośnikami owoców morza. To szybkie w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie na pewno zrobi wrażenie na biesiadnikach.

porada dietetyka:

KROK 1:

Jeden ząbek czosnku zmiażdż lub zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej połowę porcji oliwy, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, przesmaż krótko, wsyp przepłukany ryż i mieszając podsmaż go przez minutę.  Dodaj bulion i 1 litr wody, całość wymieszaj i na wolnej mocy palnika gotuj co jakiś czas mieszając.

KROK 3:

Gdy ryż napęcznieje dodaj mrożony groszek, sok z połowy cytryny i tarty parmezan, całość wymieszać i gotuj jeszcze 5 minut.

KROK 4:

Drugi ząbek czosnku pokrój na plasterki. Na osobnej patelni rozgrzej pozostałą część oliwy, dodaj pokrojony czosnek i krewetki, smaż je około 5-7 minut.

KROK 5:

Orzechy posiekaj. Risotto przełóż na talerze, dodaj krewetki. Risotto posypać posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Możesz udekorować limonką.