Puszysty omlet biszkoptowy
ze skyrem i owocami
porcje: 1
kalorie: 458
opis
Kiedy pojawi się chęć na coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego, ale nie ma czasu na pieczenie całej porcji ciasta, rewelacyjnym rozwiązaniem jest jednoporcjowy omlet biszkoptowy z patelni. Lekki i puszysty, idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub pełnowartościowy posiłek do pracy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 20 g mąki pszennej
- 15 g cukru pudru lub erytrytolu
- 5g oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g jogurtu typu skyr (najlepiej waniliowy)
Dodatkowo do podania:
- owoce sezonowe lub mrożone
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Jajka rozbij, następnie oddziel białko od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Żółtko przelej do osobnej miseczki, do późniejszego wykorzystania.
KROK 2:
Gdy z białek powstanie sztywna piana, dodaj delikatnie żółtka, wymieszaj. Następnie delikatnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj.
KROK 3:
Na patelni rozgrzej olej. Masę wlej na patelnię i na małej mocy palnika usmaż omlet z dwóch stron na złoty kolor.
KROK 4:
Omlet podawaj z jogurtem i owocami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 458 kcal, czyli 22,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 25 g |
Tłuszcz | 17,3 g |
Węglowodany przyswajalne | 53 g |
Błonnik pokarmowy | 2,8 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22% | 34% | 44% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Chcesz odchudzić biszkoptowy omlet? Wymieniając cukier puder na puder z erytrolu oszczędzasz 60 kcal, to sporo jak na jeden posiłek. Nie obawiaj się o walory smakowe one nie ucierpią 🙂
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższej energetyczności niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Omlet można podawać z ulubionymi dodatkami. Pamiętaj jednak, że energetyczność posiłku będzie zależała od ilości i rodzaju dodatków.