Puszysty omlet biszkoptowy

ze skyrem i owocami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(4)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 458

udostępnij

opis

Kiedy pojawi się chęć na coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego, ale nie ma czasu na pieczenie całej porcji ciasta, rewelacyjnym rozwiązaniem jest jednoporcjowy omlet biszkoptowy z patelni. Lekki i puszysty, idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub pełnowartościowy posiłek do pracy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

składniki

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 20 g mąki pszennej
  • 15 g cukru pudru lub erytrytolu
  • 5g oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g jogurtu typu skyr (najlepiej waniliowy)

Dodatkowo do podania:

  • owoce sezonowe lub mrożone

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Jajka rozbij, następnie oddziel białko od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Żółtko przelej do osobnej miseczki, do późniejszego wykorzystania.

KROK 2:

Gdy z białek powstanie sztywna piana, dodaj delikatnie żółtka, wymieszaj. Następnie delikatnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej olej. Masę wlej na patelnię i na małej mocy palnika usmaż omlet z dwóch stron na złoty kolor.

KROK 4:

Omlet podawaj z jogurtem i owocami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 458 kcal, czyli 22,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 25 g
Tłuszcz 17,3 g
Węglowodany przyswajalne 53 g
Błonnik pokarmowy 2,8 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22% 34% 44%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Chcesz odchudzić biszkoptowy omlet? Wymieniając cukier puder na puder z erytrolu oszczędzasz 60 kcal, to sporo jak na jeden posiłek. Nie obawiaj się o walory smakowe one nie ucierpią 🙂
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższej energetyczności niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Omlet można podawać z ulubionymi dodatkami. Pamiętaj jednak, że energetyczność posiłku będzie zależała od ilości i rodzaju dodatków.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.