Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Puszysty omlet biszkoptowy
https://mlecznakuchnia.pl/puszysty-omlet-biszkoptowy/

Puszysty omlet biszkoptowy

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Kiedy pojawi się chęć na coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego, ale nie ma czasu na pieczenie całej porcji ciasta, rewelacyjnym rozwiązaniem jest jednoporcjowy omlet biszkoptowy z patelni. Lekki i puszysty, idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub pełnowartościowy posiłek do pracy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

porada dietetyka:

KROK 1:

Jajka rozbij, następnie oddziel białko od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Żółtko przelej do osobnej miseczki, do późniejszego wykorzystania.

KROK 2:

Gdy z białek powstanie sztywna piana, dodaj delikatnie żółtka, wymieszaj. Następnie delikatnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej olej. Masę wlej na patelnię i na małej mocy palnika usmaż omlet z dwóch stron na złoty kolor.

KROK 4:

Omlet podawaj z jogurtem i owocami.