Puszyste, drożdżowe racuchy

na kefirze z jabłkami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 468

udostępnij

opis

Smak dzieciństwa na wakacjach u babci? Puszyste racuchy z jabłkami na kefirze! Delikatne, z kwaśnym jabłkiem i cukrem pudrem. Idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły i pracy.

składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka (rozmiar L)*
  • 25 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru lub ksylitolu
  • 150 ml kefiru**
  • szczypta soli
  • 150 g jabłka
  • 15 g oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • ulubione owoce

*Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.

Kefir powinien być w temperaturze pokojowej.

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Drożdże pokrusz, dodaj kefir, 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże wymieszaj, dodaj jajka, cukier. Ciasto dokładnie wyrób łyżką, powinno być gładkie i gęste. Tak przygotowane ciasto odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.

KROK 3:

W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę jabłka.

KROK 4:

Pokrojone jabłka dodaj do ciasta, wymieszaj.

KROK 5:

Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki, porcjami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem. Racuchy smaż na złoty kolor z obu stron.

KROK 6:

Racuchy podawaj z ulubionymi owocami lub cukrem pudrem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 468 kcal, czyli 23,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 19,3 g
Tłuszcz 11,8 g
Węglowodany przyswajalne 67 g
Błonnik pokarmowy 1 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.5% 22.7% 60.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Mąkę orkiszową jasną możesz wymieszać pół na pół z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz większą ilość błonnika.
  • Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
  • Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta do racuchów ogromny wpływ ma temperatura składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Racuchy można również podawać z jogurtem, ulubionymi owocami lub cynamonem. Dodatek jogurtu do racuchów zwiększy sytość i pozwoli na mniejsze wahania glukozy po posiłku.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.