Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Puszyste, drożdżowe racuchy
https://mlecznakuchnia.pl/puszyste-drozdzowe-racuchy/

Puszyste, drożdżowe racuchy

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

*Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.

Kefir powinien być w temperaturze pokojowej.

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Smak dzieciństwa na wakacjach u babci? Puszyste racuchy z jabłkami na kefirze! Delikatne, z kwaśnym jabłkiem i cukrem pudrem. Idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły i pracy.

porada dietetyka:

KROK 1:

Drożdże pokrusz, dodaj kefir, 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże wymieszaj, dodaj jajka, cukier. Ciasto dokładnie wyrób łyżką, powinno być gładkie i gęste. Tak przygotowane ciasto odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.

KROK 3:

W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę jabłka.

KROK 4:

Pokrojone jabłka dodaj do ciasta, wymieszaj.

KROK 5:

Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki, porcjami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem. Racuchy smaż na złoty kolor z obu stron.

KROK 6:

Racuchy podawaj z ulubionymi owocami lub cukrem pudrem.