Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Puszyste, drożdżowe racuchy https://mlecznakuchnia.pl/puszyste-drozdzowe-racuchy/ |
KROK 1:
Drożdże pokrusz, dodaj kefir, 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże wymieszaj, dodaj jajka, cukier. Ciasto dokładnie wyrób łyżką, powinno być gładkie i gęste. Tak przygotowane ciasto odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
KROK 3:
W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę jabłka.
KROK 4:
Pokrojone jabłka dodaj do ciasta, wymieszaj.
KROK 5:
Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki, porcjami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem. Racuchy smaż na złoty kolor z obu stron.
KROK 6:
Racuchy podawaj z ulubionymi owocami lub cukrem pudrem.