Pulpeciki w kremowym sosie z pieczarkami,

szpinakiem i rozmarynem

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 356

udostępnij

opis

Delikatnie mięso mielone, kremowy sos śmietanowy, pieczarki i aromatyczny rozmaryn rewelacyjnie komponują się z kaszą gryczaną, ryżem czy makaronem. Dodatek ulubionej surówki lub kiszonych ogórków sprawi, że biesiadnicy odejdą od stołu zdrowo najedzeni. Wypróbuj koniecznie to aromatyczne danie.

składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 60 g bułki tartej
  • 50 g cebuli
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200 g serka śmietankowego chudego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • słodka papryka
  • 1 garść szpinaku
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki
  • kasza gryczana
  • surówka

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Czosnek zmiażdż, połowę porcji cebuli posiekaj w drobną kostkę. Mięso wymieszaj z ząbkiem czosnku, cebulą, 1/2 łyżeczką soli, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodaj bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie połącz i uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

KROK 2:

Pieczarki pokrój na plasterki, drugi ząbek również zmiażdż, a pozostałą cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.

KROK 3:

Gdy pulpeciki będą już ładnie rumiane, dodaj pozostałą cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki, całość skrop sokiem z cytryny, przesmaż krótko, następnie wlej szklankę wody, szpinak, dodaj gałązkę rozmarynu i gotuj około 15 minut.

KROK 4:

Na koniec dodaj porcjami serek twarożkowy, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem i słodką papryką.

KROK 5:

Pulpeciki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 356 kcal, czyli 17,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 33,8 g
Tłuszcz 18,2 g
Węglowodany przyswajalne 15,3 g
Błonnik pokarmowy 4,2 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

38% 46% 16%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Do zabielania zup, sosów oraz dań idealnie sprawdza się chudy serek śmietankowy, ma on równie delikatny, śmietankowy smak i 3 razy mniej tłuszczu niż tradycyjna śmietana, którą zazwyczaj wykorzystywana jest w kuchni. Dzięki zastosowaniu tego triku w daniu (4 porcjach) ograniczyliśmy aż o 250 kcal.
  • Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego też produkty im więcej mają go w swoim składzie tym charakteryzują się wyższą smakowitością. Należy jednak pamiętać, że mimo tego, że jest on nam potrzebny to jest najbardziej kaloryczny i spożywany w nadmiarze może prowadzić do niekontrolowanego wzrostu masy ciała oraz chorób metabolicznych, dlatego czasami warto wybrać produkty odtłuszczone do swoich dań, jeśli sprawdzą się one równie dobrze co pełnotłuste.
  • Jeśli w swojej diecie powinieneś ograniczyć tłuszcze zwierzęce śmiało wykorzystuj chude serki i twarożki do zabielania dań, posiłki będą równie smaczne jak przy użyciu tradycyjnej śmietany.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.