Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Pulpeciki w kremowym sosie z pieczarkami, https://mlecznakuchnia.pl/pulpeciki-w-kremowym-sosie-z-pieczarkami/ |
KROK 1:
Czosnek zmiażdż, połowę porcji cebuli posiekaj w drobną kostkę. Mięso wymieszaj z ząbkiem czosnku, cebulą, 1/2 łyżeczką soli, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodaj bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie połącz i uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
KROK 2:
Pieczarki pokrój na plasterki, drugi ząbek również zmiażdż, a pozostałą cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
KROK 3:
Gdy pulpeciki będą już ładnie rumiane, dodaj pozostałą cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki, całość skrop sokiem z cytryny, przesmaż krótko, następnie wlej szklankę wody, szpinak, dodaj gałązkę rozmarynu i gotuj około 15 minut.
KROK 4:
Na koniec dodaj porcjami serek twarożkowy, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem i słodką papryką.
KROK 5:
Pulpeciki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.