Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pulpeciki w kremowym sosie z pieczarkami,
https://mlecznakuchnia.pl/pulpeciki-w-kremowym-sosie-z-pieczarkami/

Pulpeciki w kremowym sosie z pieczarkami,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Delikatnie mięso mielone, kremowy sos śmietanowy, pieczarki i aromatyczny rozmaryn rewelacyjnie komponują się z kaszą gryczaną, ryżem czy makaronem. Dodatek ulubionej surówki lub kiszonych ogórków sprawi, że biesiadnicy odejdą od stołu zdrowo najedzeni. Wypróbuj koniecznie to aromatyczne danie.

porada dietetyka:

KROK 1:

Czosnek zmiażdż, połowę porcji cebuli posiekaj w drobną kostkę. Mięso wymieszaj z ząbkiem czosnku, cebulą, 1/2 łyżeczką soli, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodaj bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie połącz i uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

KROK 2:

Pieczarki pokrój na plasterki, drugi ząbek również zmiażdż, a pozostałą cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.

KROK 3:

Gdy pulpeciki będą już ładnie rumiane, dodaj pozostałą cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki, całość skrop sokiem z cytryny, przesmaż krótko, następnie wlej szklankę wody, szpinak, dodaj gałązkę rozmarynu i gotuj około 15 minut.

KROK 4:

Na koniec dodaj porcjami serek twarożkowy, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem i słodką papryką.

KROK 5:

Pulpeciki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.