Pudding z tapioki z musem truskawkowym i

prażonymi migdałami

fot. Patrycja Kulczycka
3.7
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 45-60 min

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 416

udostępnij

opis

Jeśli szukasz nietuzinkowego i lekkiego deseru lub lubisz śniadania na słodko, a owsianki już się przejadły? Koniecznie spróbuj puddingu z tapioki. Te małe, perłowe kuleczki w połączeniu z mlekiem i słodkim musem z truskawek skradną podniebienia wszystkich smakoszy delikatnych deserów. Wypróbuj tego przepisu a przepadniesz.

składniki

  • 100 g tapioki
  • 500 g mleka
  • 300 g truskawek
  • 10 g cukru lub ksylitolu
  • szczypta soli

Dodatkowo do podania:

  • płatki migdałowe

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Tapiokę dokładnie przepłukaj, następnie zalej mlekiem i odstaw na 30 minut.

KROK 2:

Po tym czasie do tapioki dodaj szczyptę soli, cukier i zagotuj. Gotuj co jakiś czas mieszając około 10-15 minut, do czasu aż kulki staną się przezroczyste i miękkie.

KROK 3:

W międzyczasie truskawki dokładnie umyj i zmiksuj na mus. Płatki migdałowe podpiecz na beztłuszczowej patelni na złoty kolor.

KROK 4: Tapiokę polej musem z truskawek i posyp płatkami migdałowymi.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 416 kcal, czyli 20,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 10,5 g
Tłuszcz 8,1 g
Węglowodany przyswajalne 77,6 g
Błonnik pokarmowy 3,2 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

10.1% 17.5% 75%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Tapioka pozyskiwana jest z manioku, można powiedzieć, że to brazylijska odmiana naszej skrobi ziemniaczanej. Występuje w postaci mąki wykorzystywanej w lokalnej kuchni do zagęszczania dań, płatków lub małych kuleczek. Właśnie w tej ostatniej strukturze można ją spotkać najczęściej. Perełki tapioki są podstawą popularnych napojów Bubble Tea.
  • Tapioka jest produktem lekkostrawnym i bezglutenowym, bardzo często wykorzystują ją osoby cierpiące na celiakię i choroby jelit. Składa się głównie z węglowodanów. Witaminy i składniki mineralne występują w niej w śladowych ilościach, jednak ze względu na swoją teksturę zyskała popularność jako idealny dodatek do deserów.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.