Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pudding z tapioki z musem truskawkowym i
https://mlecznakuchnia.pl/pudding-z-tapioki-z-musem-truskawkowym-i/

Pudding z tapioki z musem truskawkowym i

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Jeśli szukasz nietuzinkowego i lekkiego deseru lub lubisz śniadania na słodko, a owsianki już się przejadły? Koniecznie spróbuj puddingu z tapioki. Te małe, perłowe kuleczki w połączeniu z mlekiem i słodkim musem z truskawek skradną podniebienia wszystkich smakoszy delikatnych deserów. Wypróbuj tego przepisu a przepadniesz.

porada dietetyka:

KROK 1:

Tapiokę dokładnie przepłukaj, następnie zalej mlekiem i odstaw na 30 minut.

KROK 2:

Po tym czasie do tapioki dodaj szczyptę soli, cukier i zagotuj. Gotuj co jakiś czas mieszając około 10-15 minut, do czasu aż kulki staną się przezroczyste i miękkie.

KROK 3:

W międzyczasie truskawki dokładnie umyj i zmiksuj na mus. Płatki migdałowe podpiecz na beztłuszczowej patelni na złoty kolor.

KROK 4: Tapiokę polej musem z truskawek i posyp płatkami migdałowymi.