Pudding z tapioki z musem truskawkowym i
prażonymi migdałami
porcje: 2
kalorie: 416
opis
Jeśli szukasz nietuzinkowego i lekkiego deseru lub lubisz śniadania na słodko, a owsianki już się przejadły? Koniecznie spróbuj puddingu z tapioki. Te małe, perłowe kuleczki w połączeniu z mlekiem i słodkim musem z truskawek skradną podniebienia wszystkich smakoszy delikatnych deserów. Wypróbuj tego przepisu a przepadniesz.
składniki
- 100 g tapioki
- 500 g mleka
- 300 g truskawek
- 10 g cukru lub ksylitolu
- szczypta soli
Dodatkowo do podania:
- płatki migdałowe
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Tapiokę dokładnie przepłukaj, następnie zalej mlekiem i odstaw na 30 minut.
KROK 2:
Po tym czasie do tapioki dodaj szczyptę soli, cukier i zagotuj. Gotuj co jakiś czas mieszając około 10-15 minut, do czasu aż kulki staną się przezroczyste i miękkie.
KROK 3:
W międzyczasie truskawki dokładnie umyj i zmiksuj na mus. Płatki migdałowe podpiecz na beztłuszczowej patelni na złoty kolor.
KROK 4: Tapiokę polej musem z truskawek i posyp płatkami migdałowymi.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 416 kcal, czyli 20,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 10,5 g |
Tłuszcz | 8,1 g |
Węglowodany przyswajalne | 77,6 g |
Błonnik pokarmowy | 3,2 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
10.1% | 17.5% | 75% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Tapioka pozyskiwana jest z manioku, można powiedzieć, że to brazylijska odmiana naszej skrobi ziemniaczanej. Występuje w postaci mąki wykorzystywanej w lokalnej kuchni do zagęszczania dań, płatków lub małych kuleczek. Właśnie w tej ostatniej strukturze można ją spotkać najczęściej. Perełki tapioki są podstawą popularnych napojów Bubble Tea.
- Tapioka jest produktem lekkostrawnym i bezglutenowym, bardzo często wykorzystują ją osoby cierpiące na celiakię i choroby jelit. Składa się głównie z węglowodanów. Witaminy i składniki mineralne występują w niej w śladowych ilościach, jednak ze względu na swoją teksturę zyskała popularność jako idealny dodatek do deserów.