Podwójnie serowa pizza na spodzie z tortilli

z rukolą i pomidorkami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 390

udostępnij

opis

Coś dla miłośników ekspresowych dań z zapieczonym serem. Podwójnie serowa pizza na spodzie z tortilli, która nie wymaga wyrabiania ciasta! Brzmi rewelacyjnie? Możesz ją przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy, że masz domu dwa placki tortilli, mozzarellę i ulubione dodatki. Do dzieła!

składniki

  • 2 placki pełnoziarnistej tortilli
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 100 g świeżych pomidorów
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 20 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo do podania:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione dodatki np. papryka, kukurydza

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 2:

Cebulę pokrój w piórka. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Pomidora natnij na krzyż, następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie obierz go ze skórki. Pomidora zmiksuj blenderem z czosnkiem, ziołami, szczyptą soli i pieprzem.

KROK 3:

Jeden placek tortilli ułóż na wyłożonej papierem blaszy do pieczenia, następnie posyp go startą mozzarellą. Ułóż drugi placek tortilli, posmaruj go sosem pomidorowym, posyp serem mozzarella, cheddarem, dodaj posiekaną cebulę.

KROK 4:

Tak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.

KROK 5:

Pizzę podawaj z rukolą i pomidorkami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 390 kcal, czyli 9,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 19,7 g
Tłuszcz 19,5 g
Węglowodany przyswajalne 27 g
Błonnik pokarmowy 4 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

20% 45% 35%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • W racjonalnym odżywianiu najważniejszy jest balans między tym, co odżywcze, a posiłkami tzw. “rekreacyjnymi”. Mówi się o zasadzie 80:20 ale oczywiście te proporcje dla każdego mogą być inne. Dlatego też w tych 20% przyjemności, śmiało można umieścić pełnoprawną pizzę z ulubionej włoskiej restauracji. Warto jednak pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna poza wartościami smakowymi nie niesie za sobą wyższej wartości odżywczej. Dlatego na co dzień można sięgnąć po alternatywną wersję spodu do pizzy. Tortilla w tym przypadku sprawdzi się idealnie.
  • Jeśli chcesz zmniejszyć energetyczność dania, wykorzystaj mozzarellę typu light i zrezygnuj z porcji sera cheddar.
  • Jeśli zależy Ci na większym objętościowo posiłku, dodaj do pizzy sałatkę ze świeżych warzyw.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.