Podwójnie serowa pizza na spodzie z tortilli
z rukolą i pomidorkami
porcje: 2
kalorie: 390
opis
Coś dla miłośników ekspresowych dań z zapieczonym serem. Podwójnie serowa pizza na spodzie z tortilli, która nie wymaga wyrabiania ciasta! Brzmi rewelacyjnie? Możesz ją przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy, że masz domu dwa placki tortilli, mozzarellę i ulubione dodatki. Do dzieła!
składniki
- 2 placki pełnoziarnistej tortilli
- 100 g tartej mozzarelli
- 100 g świeżych pomidorów
- 40 g czerwonej cebuli
- 20 g sera cheddar
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo do podania:
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- ulubione dodatki np. papryka, kukurydza
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 2:
Cebulę pokrój w piórka. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Pomidora natnij na krzyż, następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie obierz go ze skórki. Pomidora zmiksuj blenderem z czosnkiem, ziołami, szczyptą soli i pieprzem.
KROK 3:
Jeden placek tortilli ułóż na wyłożonej papierem blaszy do pieczenia, następnie posyp go startą mozzarellą. Ułóż drugi placek tortilli, posmaruj go sosem pomidorowym, posyp serem mozzarella, cheddarem, dodaj posiekaną cebulę.
KROK 4:
Tak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
KROK 5:
Pizzę podawaj z rukolą i pomidorkami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 390 kcal, czyli 9,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 19,7 g |
Tłuszcz | 19,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 27 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
20% | 45% | 35% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- W racjonalnym odżywianiu najważniejszy jest balans między tym, co odżywcze, a posiłkami tzw. “rekreacyjnymi”. Mówi się o zasadzie 80:20 ale oczywiście te proporcje dla każdego mogą być inne. Dlatego też w tych 20% przyjemności, śmiało można umieścić pełnoprawną pizzę z ulubionej włoskiej restauracji. Warto jednak pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna poza wartościami smakowymi nie niesie za sobą wyższej wartości odżywczej. Dlatego na co dzień można sięgnąć po alternatywną wersję spodu do pizzy. Tortilla w tym przypadku sprawdzi się idealnie.
- Jeśli chcesz zmniejszyć energetyczność dania, wykorzystaj mozzarellę typu light i zrezygnuj z porcji sera cheddar.
- Jeśli zależy Ci na większym objętościowo posiłku, dodaj do pizzy sałatkę ze świeżych warzyw.