Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Podwójnie serowa pizza na spodzie z tortilli
https://mlecznakuchnia.pl/podwojnie-serowa-pizza-na-spodzie-z-tortilli/

Podwójnie serowa pizza na spodzie z tortilli

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Coś dla miłośników ekspresowych dań z zapieczonym serem. Podwójnie serowa pizza na spodzie z tortilli, która nie wymaga wyrabiania ciasta! Brzmi rewelacyjnie? Możesz ją przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy, że masz domu dwa placki tortilli, mozzarellę i ulubione dodatki. Do dzieła!

porada dietetyka:

KROK 1:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 2:

Cebulę pokrój w piórka. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Pomidora natnij na krzyż, następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie obierz go ze skórki. Pomidora zmiksuj blenderem z czosnkiem, ziołami, szczyptą soli i pieprzem.

KROK 3:

Jeden placek tortilli ułóż na wyłożonej papierem blaszy do pieczenia, następnie posyp go startą mozzarellą. Ułóż drugi placek tortilli, posmaruj go sosem pomidorowym, posyp serem mozzarella, cheddarem, dodaj posiekaną cebulę.

KROK 4:

Tak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.

KROK 5:

Pizzę podawaj z rukolą i pomidorkami.