Pizza na spodzie z twarogu

z mozzarellą i czerwoną cebulą

fot. Patrycja Kulczycka
4.4
(7)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 329

udostępnij

opis

Delikatne, cienkie ciasto, puszyste brzegi i ciągnący się ser, ten włoski przysmak zna chyba każdy. Pizza! Coraz częściej można spotkać to danie na różnego rodzaju spodzie z kalafiora czy batata, jednak wiadomo, że nic nie zastąpi pszennego, wypieczonego ciasta z ulubionymi dodatkami. Pizza na spodzie z twarogu może zaskoczyć. Bogata w białko, niskoenergetyczna, sprawdzi się dla osób w procesie redukcji masy ciała. Dodatkowo nie trzeba czekać, aż ciasto dojrzeje, przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, to co zaczynamy?

składniki

  • 250 g chudego twarogu
  • 60 g jaja kurze (rozmiar L)
  • 60 g płatków owsianych
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g mozzarelli light
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo do podania:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione dodatki np. papryka, kukurydza

 

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Krok 2

Twaróg ugnieć widelcem, następnie dokładnie wymieszaj z jajkiem, płatkami owsianymi, ziołami, solą, papryką i pieprzem.

Krok 3

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na nim rozłóż ciasto (ciasto może się lepić, dlatego warto rozkładać je nawilżoną łyżką lub zwilżonymi dłońmi) delikatnie dociśnij je do blachy, tak żeby miało grubość około 1,5 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do czasu, aż podpiecze się na złoty kolor, około 15 minut.

Krok 4

Cebulę posiekaj w piórka, mozzarellę zetrzyj na tarce. Po tym czasie wyciągnij ciasto, posmaruj je koncentratem pomidorowym, ułóż startą mozzarellę, posiekaną w piórka cebulę (możesz dodać ulubione dodatki), ciasto ponownie wstaw do piekarnika na około 5 minut do czasu rozpuszczenia się mozzarelli.

Krok 5

Przed podaniem możesz ułożyć rukolę, pokrojone pomidorki i dodatkowe ulubione dodatki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 329 kcal czyli 16,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 30,5 g
Tłuszcz 9,8 g
Węglowodany przyswajalne 28,5 g
Błonnik pokarmowy 2.5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

37.1% 26.8% 36.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • W racjonalnym odżywianiu najważniejszy jest balans między tym co odżywcze, a posiłkami tzw. “rekreacyjnymi”. Mówi się o zasadzie 80:20, ale oczywiście te proporcje dla każdego mogą być inne. Dlatego też w tych 20 % przyjemności śmiało można umieścić pełnoprawną pizzę z ulubionej włoskiej restauracji. Warto jednak pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna poza wartościami smakowymi nie niesie za sobą wyższej wartości odżywczej. Dlatego na co dzień można sięgnąć po alternatywną wersję spodu do pizzy. Spód z twarogu charakteryzuje się wysokim poziomem białka, w porcji (czyli połowie pizzy) mamy go aż 30,5 g i niską podażą tłuszczu. Oczywiście zawartość tłuszczu będzie zależała od twarogu i sera jakiego użyjemy do zapiekania pizzy.
  • Jeśli chcesz uzyskać jeszcze więcej białka w posiłku dodaj mąkę z ciecierzycy, pizza nabierze oryginalnego lekko orzechowego smaku.

 

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.4 / 5. Liczba głosów: 7

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.