Pizza na spodzie z twarogu
z mozzarellą i czerwoną cebulą
porcje: 2
kalorie: 329
opis
Delikatne, cienkie ciasto, puszyste brzegi i ciągnący się ser, ten włoski przysmak zna chyba każdy. Pizza! Coraz częściej można spotkać to danie na różnego rodzaju spodzie z kalafiora czy batata, jednak wiadomo, że nic nie zastąpi pszennego, wypieczonego ciasta z ulubionymi dodatkami. Pizza na spodzie z twarogu może zaskoczyć. Bogata w białko, niskoenergetyczna, sprawdzi się dla osób w procesie redukcji masy ciała. Dodatkowo nie trzeba czekać, aż ciasto dojrzeje, przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, to co zaczynamy?
składniki
- 250 g chudego twarogu
- 60 g jaja kurze (rozmiar L)
- 60 g płatków owsianych
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 100 g mozzarelli light
- 40 g czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo do podania:
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- ulubione dodatki np. papryka, kukurydza
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Krok 2
Twaróg ugnieć widelcem, następnie dokładnie wymieszaj z jajkiem, płatkami owsianymi, ziołami, solą, papryką i pieprzem.
Krok 3
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na nim rozłóż ciasto (ciasto może się lepić, dlatego warto rozkładać je nawilżoną łyżką lub zwilżonymi dłońmi) delikatnie dociśnij je do blachy, tak żeby miało grubość około 1,5 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do czasu, aż podpiecze się na złoty kolor, około 15 minut.
Krok 4
Cebulę posiekaj w piórka, mozzarellę zetrzyj na tarce. Po tym czasie wyciągnij ciasto, posmaruj je koncentratem pomidorowym, ułóż startą mozzarellę, posiekaną w piórka cebulę (możesz dodać ulubione dodatki), ciasto ponownie wstaw do piekarnika na około 5 minut do czasu rozpuszczenia się mozzarelli.
Krok 5
Przed podaniem możesz ułożyć rukolę, pokrojone pomidorki i dodatkowe ulubione dodatki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 329 kcal czyli 16,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 30,5 g |
Tłuszcz | 9,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 28,5 g |
Błonnik pokarmowy | 2.5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
37.1% | 26.8% | 36.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- W racjonalnym odżywianiu najważniejszy jest balans między tym co odżywcze, a posiłkami tzw. “rekreacyjnymi”. Mówi się o zasadzie 80:20, ale oczywiście te proporcje dla każdego mogą być inne. Dlatego też w tych 20 % przyjemności śmiało można umieścić pełnoprawną pizzę z ulubionej włoskiej restauracji. Warto jednak pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna poza wartościami smakowymi nie niesie za sobą wyższej wartości odżywczej. Dlatego na co dzień można sięgnąć po alternatywną wersję spodu do pizzy. Spód z twarogu charakteryzuje się wysokim poziomem białka, w porcji (czyli połowie pizzy) mamy go aż 30,5 g i niską podażą tłuszczu. Oczywiście zawartość tłuszczu będzie zależała od twarogu i sera jakiego użyjemy do zapiekania pizzy.
- Jeśli chcesz uzyskać jeszcze więcej białka w posiłku dodaj mąkę z ciecierzycy, pizza nabierze oryginalnego lekko orzechowego smaku.