Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Pizza na spodzie z twarogu https://mlecznakuchnia.pl/pizza-na-spodzie-z-twarogu/ |
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Twaróg ugnieć widelcem, następnie dokładnie wymieszaj z jajkiem, płatkami owsianymi, ziołami, solą, papryką i pieprzem.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na nim rozłóż ciasto (ciasto może się lepić, dlatego warto rozkładać je nawilżoną łyżką lub zwilżonymi dłońmi) delikatnie dociśnij je do blachy, tak żeby miało grubość około 1,5 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do czasu, aż podpiecze się na złoty kolor, około 15 minut.
Cebulę posiekaj w piórka, mozzarellę zetrzyj na tarce. Po tym czasie wyciągnij ciasto, posmaruj je koncentratem pomidorowym, ułóż startą mozzarellę, posiekaną w piórka cebulę (możesz dodać ulubione dodatki), ciasto ponownie wstaw do piekarnika na około 5 minut do czasu rozpuszczenia się mozzarelli.
Przed podaniem możesz ułożyć rukolę, pokrojone pomidorki i dodatkowe ulubione dodatki.