Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pizza na spodzie z twarogu
https://mlecznakuchnia.pl/pizza-na-spodzie-z-twarogu/

Pizza na spodzie z twarogu

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

 

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Delikatne, cienkie ciasto, puszyste brzegi i ciągnący się ser, ten włoski przysmak zna chyba każdy. Pizza! Coraz częściej można spotkać to danie na różnego rodzaju spodzie z kalafiora czy batata, jednak wiadomo, że nic nie zastąpi pszennego, wypieczonego ciasta z ulubionymi dodatkami. Pizza na spodzie z twarogu może zaskoczyć. Bogata w białko, niskoenergetyczna, sprawdzi się dla osób w procesie redukcji masy ciała. Dodatkowo nie trzeba czekać, aż ciasto dojrzeje, przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, to co zaczynamy?

porada dietetyka:

 

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Krok 2

Twaróg ugnieć widelcem, następnie dokładnie wymieszaj z jajkiem, płatkami owsianymi, ziołami, solą, papryką i pieprzem.

Krok 3

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na nim rozłóż ciasto (ciasto może się lepić, dlatego warto rozkładać je nawilżoną łyżką lub zwilżonymi dłońmi) delikatnie dociśnij je do blachy, tak żeby miało grubość około 1,5 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do czasu, aż podpiecze się na złoty kolor, około 15 minut.

Krok 4

Cebulę posiekaj w piórka, mozzarellę zetrzyj na tarce. Po tym czasie wyciągnij ciasto, posmaruj je koncentratem pomidorowym, ułóż startą mozzarellę, posiekaną w piórka cebulę (możesz dodać ulubione dodatki), ciasto ponownie wstaw do piekarnika na około 5 minut do czasu rozpuszczenia się mozzarelli.

Krok 5

Przed podaniem możesz ułożyć rukolę, pokrojone pomidorki i dodatkowe ulubione dodatki.