Pistacjowe risotto z bobem,

serem pleśniowym, pistacjami i miętą

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 569

udostępnij

opis

Jeśli szukasz szybkiego, sezonowego pomysłu na obiad z nutą ekstrawagancji to świetnie trafiłeś. Delikatny i klejący ryż, sezonowy bób, a to wszystko w połączeniu z serem pleśniowym, nutą mięty i pistacjami. Danie jak z ekskluzywnej restauracji w ciągu niespełna 30 minut może zagościć na twoim stole.

składniki

  • 500 g ryżu risotto arborio
  • 15 g bulionu warzywnego w słoiczku
  • 50 g cebuli
  • 200 g bobu
  • 40 g sera pleśniowego blue
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 20 g pistacji
  • mały pęczek mięty
  • pieprz czarny
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo do podania:

  • limonka

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

W rondelku zagotuj wodę. Do wrzątku wsyp bób, dodaj szczyptę soli i gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu bób przelej zimną wodą, obierz ze skórki.

KROK 2:

Czosnek zmiażdż lub zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, krótko przesmaż, wsyp przepłukany ryż i mieszając podsmaż go przez minutę. Dodaj bulion i 1 litr wody, całość wymieszaj i na wolnej mocy palnika gotuj co jakiś czas mieszając.

KROK 3:

Gdy ryż napęcznieje dodaj sok z połowy cytryny i posiekaną miętę, pistacje, całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

KROK 4:

Na koniec dodaj bób i pokruszony ser pleśniowy, delikatnie wymieszaj danie.

KROK 5:

Risotto przełóż na talerze, udekoruj posiekanymi pistacjami i listkami mięty.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 570 kcal, czyli czyli 28,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 16,1 g
Tłuszcz 9,4 g
Węglowodany przyswajalne 108,5 g
Błonnik pokarmowy 3,5 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

11.3% 15% 73.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ser Lazur, porośnięty jest niebieską pleśnią, a wszystko za sprawą pleśni Penicillium camemberti, która przenika w głąb sera, tworząc wypełnione niebieskim nalotem plamki. Ser ma charakterystyczny grzybowy smak, wyrazistą i delikatną konsystencję. Nadaje charakteru potrawom przygotowanym z jego udziałem. Pleśnie stosowane do produkcji serów chronią je przed rozwojem niepożądanych pleśni na jego powierzchni, podnoszą kwasowość sera i nadają mu charakterystyczny wygląd i smak. Sery są dobrym źródłem, wapnia, ale również fosforu, sodu i magnezu, wpływając tym samym na gospodarkę elektrolitową organizmu. Szczególną uwagę na ilość zjadanych serów powinny zwrócić uwagę osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek.
  • To danie do lekkich i niskoenergetycznych nie należy, w porcji mamy również sporą porcję węglowodanów, dlatego nie będzie to najlepsza opcja dla osób chorujących na zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Jednak bez obaw osoby z cukrzycą lub na diecie redukcyjnej również mogą skosztować tego wykwintnego dania stosując się do poniższych wskazówek:
  • Po pierwsze przed risotto zjedz solidną porcję świeżych warzyw. Taki zabieg spowoduje, że żołądek będzie już po części wypełniony przez co zjesz mniejszą porcję risotto.
  • Po drugie przed risotto zjedz solidną porcję warzyw 🙂 , dzięki czemu błonnik w nich zawarty ograniczy wchłanianie węglowodanów.
  • Po trzecie możesz wymienić na ryż brązowy, jednak danie straci swoją kleistość, ale będzie równie smaczne 🙂

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.