Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pistacjowe risotto z bobem,
https://mlecznakuchnia.pl/pistacjowe-risotto-z-bobem/

Pistacjowe risotto z bobem,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Jeśli szukasz szybkiego, sezonowego pomysłu na obiad z nutą ekstrawagancji to świetnie trafiłeś. Delikatny i klejący ryż, sezonowy bób, a to wszystko w połączeniu z serem pleśniowym, nutą mięty i pistacjami. Danie jak z ekskluzywnej restauracji w ciągu niespełna 30 minut może zagościć na twoim stole.

porada dietetyka:

KROK 1:

W rondelku zagotuj wodę. Do wrzątku wsyp bób, dodaj szczyptę soli i gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu bób przelej zimną wodą, obierz ze skórki.

KROK 2:

Czosnek zmiażdż lub zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, krótko przesmaż, wsyp przepłukany ryż i mieszając podsmaż go przez minutę. Dodaj bulion i 1 litr wody, całość wymieszaj i na wolnej mocy palnika gotuj co jakiś czas mieszając.

KROK 3:

Gdy ryż napęcznieje dodaj sok z połowy cytryny i posiekaną miętę, pistacje, całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

KROK 4:

Na koniec dodaj bób i pokruszony ser pleśniowy, delikatnie wymieszaj danie.

KROK 5:

Risotto przełóż na talerze, udekoruj posiekanymi pistacjami i listkami mięty.