Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Pistacjowe risotto z bobem, https://mlecznakuchnia.pl/pistacjowe-risotto-z-bobem/ |
KROK 1:
W rondelku zagotuj wodę. Do wrzątku wsyp bób, dodaj szczyptę soli i gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu bób przelej zimną wodą, obierz ze skórki.
KROK 2:
Czosnek zmiażdż lub zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, krótko przesmaż, wsyp przepłukany ryż i mieszając podsmaż go przez minutę. Dodaj bulion i 1 litr wody, całość wymieszaj i na wolnej mocy palnika gotuj co jakiś czas mieszając.
KROK 3:
Gdy ryż napęcznieje dodaj sok z połowy cytryny i posiekaną miętę, pistacje, całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
KROK 4:
Na koniec dodaj bób i pokruszony ser pleśniowy, delikatnie wymieszaj danie.
KROK 5:
Risotto przełóż na talerze, udekoruj posiekanymi pistacjami i listkami mięty.