Pieczony omlet sernikowy

z serkiem waniliowym i owocami

fot. Patrycja Kulczycka
4
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 352.5

udostępnij

opis

Masz ochotę na sernik ale nie chcesz piec całej blachy? Mam dla Ciebie świetne rozwiązanie! Dwuporcjowy omlet sernikowy, idealny pomysł na słodkie śniadanie lub słodką przekąskę. Dodaj ulubione owoce i rozsmakuj się w tym słodkim posiłku.

składniki

  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 opakowanie budyniu
  • 30 g cukru pudru lub erytrytolu
  • 250 g twarogu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g serka homogenizowanego
  • laska wanilii

 

Dodatkowo do podania:

  • owoce sezonowe lub mrożone

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem na jednolitą masę (ważne by dokładnie zmiksować twaróg), dodaj jajko, proszek do pieczenia, cukier puder i budyń. Całość wymieszaj.

KROK 2:

Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem, wlej masę omletową.

KROK 3:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Wstaw omlet i piecz go około 15-20 minut.

KROK 4:

W międzyczasie, laskę wanilii przekrój, wyłuskaj nasionka. Skyr wymieszaj z ziarenkami wanilii.

KROK 5:
Omlet podawaj z waniliowym serkiem i ulubionymi owocami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 352,5 kcal, czyli 17,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 20,2 g
Tłuszcz 7,8 g
Węglowodany przyswajalne 50 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

23% 20% 57%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Chcesz odchudzić omlet sernikowy? Wymieniając cukier puder na puder z erytrolu oszczędzasz 60 kcal – to sporo jak na jeden posiłek. Nie obawiaj się o walory smakowe, one nie ucierpią 🙂
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim i o 40% niższą energetycznością, niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób, z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Jeśli chcesz zwiększyć energetyczność posiłku dodaj masło orzechowe lub ulubione orzechy.
  • Omlet można podawać z ulubionymi dodatkami. Pamiętaj jednak, że energetyczność posiłku będzie zależała od ilości i rodzaju dodatków.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.