Pieczony omlet sernikowy
z serkiem waniliowym i owocami
porcje: 2
kalorie: 352.5
opis
Masz ochotę na sernik ale nie chcesz piec całej blachy? Mam dla Ciebie świetne rozwiązanie! Dwuporcjowy omlet sernikowy, idealny pomysł na słodkie śniadanie lub słodką przekąskę. Dodaj ulubione owoce i rozsmakuj się w tym słodkim posiłku.
składniki
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 opakowanie budyniu
- 30 g cukru pudru lub erytrytolu
- 250 g twarogu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g serka homogenizowanego
- laska wanilii
Dodatkowo do podania:
- owoce sezonowe lub mrożone
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Twaróg zmiksuj blenderem na jednolitą masę (ważne by dokładnie zmiksować twaróg), dodaj jajko, proszek do pieczenia, cukier puder i budyń. Całość wymieszaj.
KROK 2:
Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem, wlej masę omletową.
KROK 3:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Wstaw omlet i piecz go około 15-20 minut.
KROK 4:
W międzyczasie, laskę wanilii przekrój, wyłuskaj nasionka. Skyr wymieszaj z ziarenkami wanilii.
KROK 5:
Omlet podawaj z waniliowym serkiem i ulubionymi owocami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 352,5 kcal, czyli 17,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 20,2 g |
Tłuszcz | 7,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 50 g |
Błonnik pokarmowy | 1,5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
23% | 20% | 57% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Chcesz odchudzić omlet sernikowy? Wymieniając cukier puder na puder z erytrolu oszczędzasz 60 kcal – to sporo jak na jeden posiłek. Nie obawiaj się o walory smakowe, one nie ucierpią 🙂
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim i o 40% niższą energetycznością, niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób, z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Jeśli chcesz zwiększyć energetyczność posiłku dodaj masło orzechowe lub ulubione orzechy.
- Omlet można podawać z ulubionymi dodatkami. Pamiętaj jednak, że energetyczność posiłku będzie zależała od ilości i rodzaju dodatków.