Pieczony naleśnik Dutch Baby

ze skyrem i owocami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 409

udostępnij

opis

Nie ma nic przyjemniejszego niż pyszne śniadanie w spokojny, leniwy poranek. Jeśli się tu znalazłeś to znak, że potrzebujesz inspiracji na słodkie śniadanie. Nie musisz szukać dalej, ten amerykański naleśnik, na pewno pokochają twoje kubki smakowe. Jest jednak kilka rzeczy, o których musisz pamiętać przed jego przygotowaniem, wszystkie tajniki znajdziesz w przepisie.

składniki

  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 75 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 g mleko 2% tłuszczu
  • 10 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 g cukru pudru lub pudru z erytrolu

Dodatkowo do podania:

  • 150 g skyru naturalnego
  • ulubione owoce

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.

Krok 2

Tutaj bardzo ważna uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka ociepl w ciepłej wodzie lub wyłóż wcześniej z lodówki, podobnie mleko delikatnie podgrzej lub wystaw wcześniej. Następnie jajka zmiksuj z mlekiem, proszkiem do pieczenia i mąką, dodaj szczyptę soli.

Krok 3

Przygotuj żeliwną patelnię którą można włożyć do piekarnika. Włóż ją do piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyjmij, dodaj masło i rozprowadź je po patelni, na rozgrzaną patelnię wlej ciasto naleśnikowe.

Krok 4

Patelnię wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz do momentu, aż ciasto ładnie wyrośnie i będzie rumiane.

Krok 5

Naleśnik podawaj ze skyrem i ulubionymi dodatkami, koniecznie posyp pudrem z erytrolu lub cukru, ciasto nie jest słodkie.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 409 kcal czyli 20,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 25,9 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany przyswajalne 46 g
Błonnik pokarmowy 2 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

25.3% 33% 41.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Dutch baby to alternatywa dla tradycyjnych naleśników, tajnikiem idealnie wypieczonego ciasta są składniki, które muszą być w temperaturze pokojowej oraz patelnia najlepiej żeby była żeliwna, dzięki czemu ciepło rozchodzi się ciepło, a naleśnik świetnie wyrasta.
  • Naleśnik możesz podawać na słodko lub wytrawnie dlatego też sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo, co gwarantuje za każdym razem nową odsłonę dutch baby.
  • Zamiana cukru na erytrol (erytrytolu) obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.