Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Pieczony naleśnik Dutch Baby https://mlecznakuchnia.pl/pieczony-nalesnik-dutch-baby/ |
Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.
Tutaj bardzo ważna uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka ociepl w ciepłej wodzie lub wyłóż wcześniej z lodówki, podobnie mleko delikatnie podgrzej lub wystaw wcześniej. Następnie jajka zmiksuj z mlekiem, proszkiem do pieczenia i mąką, dodaj szczyptę soli.
Przygotuj żeliwną patelnię którą można włożyć do piekarnika. Włóż ją do piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyjmij, dodaj masło i rozprowadź je po patelni, na rozgrzaną patelnię wlej ciasto naleśnikowe.
Patelnię wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz do momentu, aż ciasto ładnie wyrośnie i będzie rumiane.
Naleśnik podawaj ze skyrem i ulubionymi dodatkami, koniecznie posyp pudrem z erytrolu lub cukru, ciasto nie jest słodkie.