Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pieczony naleśnik Dutch Baby
https://mlecznakuchnia.pl/pieczony-nalesnik-dutch-baby/

Pieczony naleśnik Dutch Baby

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Nie ma nic przyjemniejszego niż pyszne śniadanie w spokojny, leniwy poranek. Jeśli się tu znalazłeś to znak, że potrzebujesz inspiracji na słodkie śniadanie. Nie musisz szukać dalej, ten amerykański naleśnik, na pewno pokochają twoje kubki smakowe. Jest jednak kilka rzeczy, o których musisz pamiętać przed jego przygotowaniem, wszystkie tajniki znajdziesz w przepisie.

porada dietetyka:

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.

Krok 2

Tutaj bardzo ważna uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka ociepl w ciepłej wodzie lub wyłóż wcześniej z lodówki, podobnie mleko delikatnie podgrzej lub wystaw wcześniej. Następnie jajka zmiksuj z mlekiem, proszkiem do pieczenia i mąką, dodaj szczyptę soli.

Krok 3

Przygotuj żeliwną patelnię którą można włożyć do piekarnika. Włóż ją do piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyjmij, dodaj masło i rozprowadź je po patelni, na rozgrzaną patelnię wlej ciasto naleśnikowe.

Krok 4

Patelnię wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz do momentu, aż ciasto ładnie wyrośnie i będzie rumiane.

Krok 5

Naleśnik podawaj ze skyrem i ulubionymi dodatkami, koniecznie posyp pudrem z erytrolu lub cukru, ciasto nie jest słodkie.