Pieczone rzodkiewki z twarogiem
oraz lekkim dressingiem pomarańczowym
porcje: 2
kalorie: 170
opis
Twaróg i rzodkiewki perfekcyjnie się ze sobą komponują. To połączenie wszystkim dobrze znane. Tym razem spróbuj ich w niecodziennej odsłonie. Zamiast na surowo, dodaj do twarogu rzodkiewki pieczone. W trakcie pieczenia rzodkiewki przechodzą dużą metamorfozę – częściowo tracą intensywnie czerwoną barwę i charakterystyczną ostrość, stają się łagodniejsze, a nawet zyskują lekko słodkawy smak. To przekąska idealna dla osób dbających o linię - niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca. Chudy twaróg dostarcza sporych ilości pełnowartościowego białka (prawie 20 g w 100 g), a rzodkiewki to jedne z najmniej kalorycznych warzyw (tylko 18 kcal w 100 g). Duet niemal doskonały.
składniki
- 250 g rzodkiewek (15-20 sztuk, 2 pęczki)
- 170 g chudego twarogu (2/3 kostki)
- 50 g mieszanki różnych sałat np. roszponka, sałata lodowa, rukola, liście szpinaku i młodej botwinki (2 większe garstki, można dodać więcej)
Dressing pomarańczowy:
- 20 g soku wyciśniętego z pomarańczy (2-2,5 łyżki)
- 10 g oleju np. rzepakowego (1 duża łyżka)
- 5 g płynnego miodu (1/2 łyżeczki)
- 4 g soku z cytryny lub octu jabłkowego (1 łyżeczka)
- 3-4 g ostrej musztardy np. Dijon (1/2 łyżeczki)
- szczypta soli i świeżo mielony pieprz (do smaku)
- szczypta ostrej papryki (niekoniecznie)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania dressingu. Sok z pomarańczy, miód oraz sok z cytryny lub ocet jabłkowy wlej do małego, zakręcanego słoiczka. Dodaj musztardę, trochę świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i ewentualnie także szczyptę ostrej papryki. Słoiczek szczelnie zakręć i wstrząsaj nim energicznie, aż miód rozpuści się w soku. Dodaj olej, ponownie zakręć słoiczek i ponownie wstrząsaj nim, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i dressing będzie miał jednolitą konsystencję.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do 190 0C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).
Odetnij liście rzodkiewek. Dla dekoracji możesz pozostawić 1-2 cm zielonych łodyżek. Rzodkiewki dokładnie umyj, przekrój na połówki i włóż do miseczki. Dodaj ok. 1/3 przygotowanego dressingu i dokładnie wymieszaj. Rzodkiewki przełóż do naczynia żaroodpornego lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz bez przykrycia, około 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia warto je przemieszać.
Krok 3
Mieszankę sałat umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Dodaj połówki upieczonych i ostudzonych rzodkiewek. Całość równomiernie polej pozostały dressingiem i lekko przemieszaj. Na koniec dodaj twaróg – możesz go pokroić w kostkę lub po prostu dekoracyjnie pokruszyć palcami na niezbyt duże kawałki. Już nie mieszaj. Gotowe! Podawaj od razu po przygotowaniu.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 170 kcal czyli 8,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 18,6 g |
Tłuszcz | 5,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 9,2 g |
Błonnik pokarmowy | 3,5 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
43.8% | 30.7% | 25.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Przygotowując dressing do tej sałatki wykorzystałam bardzo małą ilość oleju – zaledwie 5 g na porcję. Dzięki temu 1 porcja dressingu to tylko 60 kcal. Oczywiście możesz dodać go więcej, ale jeśli jesteś na diecie pamiętaj, że każda łyżka oleju (10 g) to ok. 90 kcal, więc dodawaj go rozsądnie.
- Dressing pomarańczowy możesz przygotować od razu w większej ilości np. zużywając sok wyciśnięty z jednej całej pomarańczy. Możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni i codziennie wykorzystywać także do innych sałatek. Doskonale komponuje się z sałatami, owocami oraz częścią świeżych i pieczonych warzyw np. z burakiem, marchewką, papryką, a nawet cukinią. Podkreśla ich naturalną słodycz i nadaje lekko cytrusowy smak i aromat.