Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Pieczone rzodkiewki z twarogiem https://mlecznakuchnia.pl/pieczone-rzodkiewki-z-twarogiem/ |
Zacznij od przygotowania dressingu. Sok z pomarańczy, miód oraz sok z cytryny lub ocet jabłkowy wlej do małego, zakręcanego słoiczka. Dodaj musztardę, trochę świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i ewentualnie także szczyptę ostrej papryki. Słoiczek szczelnie zakręć i wstrząsaj nim energicznie, aż miód rozpuści się w soku. Dodaj olej, ponownie zakręć słoiczek i ponownie wstrząsaj nim, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i dressing będzie miał jednolitą konsystencję.
Nagrzej piekarnik do 190 0C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).
Odetnij liście rzodkiewek. Dla dekoracji możesz pozostawić 1-2 cm zielonych łodyżek. Rzodkiewki dokładnie umyj, przekrój na połówki i włóż do miseczki. Dodaj ok. 1/3 przygotowanego dressingu i dokładnie wymieszaj. Rzodkiewki przełóż do naczynia żaroodpornego lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz bez przykrycia, około 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia warto je przemieszać.
Mieszankę sałat umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Dodaj połówki upieczonych i ostudzonych rzodkiewek. Całość równomiernie polej pozostały dressingiem i lekko przemieszaj. Na koniec dodaj twaróg – możesz go pokroić w kostkę lub po prostu dekoracyjnie pokruszyć palcami na niezbyt duże kawałki. Już nie mieszaj. Gotowe! Podawaj od razu po przygotowaniu.