Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pieczone rzodkiewki z twarogiem
https://mlecznakuchnia.pl/pieczone-rzodkiewki-z-twarogiem/

Pieczone rzodkiewki z twarogiem

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dressing pomarańczowy:

krótki opis:

Twaróg i rzodkiewki perfekcyjnie się ze sobą komponują. To połączenie wszystkim dobrze znane. Tym razem spróbuj ich w niecodziennej odsłonie. Zamiast na surowo, dodaj do twarogu rzodkiewki pieczone. W trakcie pieczenia rzodkiewki przechodzą dużą metamorfozę – częściowo tracą intensywnie czerwoną barwę i charakterystyczną ostrość, stają się łagodniejsze, a nawet zyskują lekko słodkawy smak. To przekąska idealna dla osób dbających o linię - niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca. Chudy twaróg dostarcza sporych ilości pełnowartościowego białka (prawie 20 g w 100 g), a rzodkiewki to jedne z najmniej kalorycznych warzyw (tylko 18 kcal w 100 g). Duet niemal doskonały.

porada dietetyka:

Krok 1

Zacznij od przygotowania dressingu. Sok z pomarańczy, miód oraz sok z cytryny lub ocet jabłkowy wlej do małego, zakręcanego słoiczka. Dodaj musztardę, trochę świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i ewentualnie także szczyptę ostrej papryki. Słoiczek szczelnie zakręć i wstrząsaj nim energicznie, aż miód rozpuści się w soku. Dodaj olej, ponownie zakręć słoiczek i ponownie wstrząsaj nim, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i dressing będzie miał jednolitą konsystencję.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 190 0C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).

Odetnij liście rzodkiewek. Dla dekoracji możesz pozostawić 1-2 cm zielonych łodyżek. Rzodkiewki dokładnie umyj, przekrój na połówki i włóż do miseczki. Dodaj ok. 1/3 przygotowanego dressingu i dokładnie wymieszaj. Rzodkiewki przełóż do naczynia żaroodpornego lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz bez przykrycia, około 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia warto je przemieszać.

Krok 3

Mieszankę sałat umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Dodaj połówki upieczonych i ostudzonych rzodkiewek. Całość równomiernie polej pozostały dressingiem i lekko przemieszaj. Na koniec dodaj twaróg – możesz go pokroić w kostkę lub po prostu dekoracyjnie pokruszyć palcami na niezbyt duże kawałki. Już nie mieszaj.  Gotowe! Podawaj od razu po przygotowaniu.