Pieczone gruszki faszerowane żurawiną,

camembertem i orzechami włoskimi

fot. Patrycja Kulczycka
1
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 6

kaloriekalorie: 125.8

udostępnij

opis

Słodko-wytrawna przekąska, pomysł na przystawkę - pieczone gruszki sprawdzą się w obu sytuacjach. Gruszki będą też rewelacyjnym pomysłem na letnie grillowanie. Możesz je przygotować i upiec na grillu, a Twoi goście będą zachwyceni. Wypróbuj ten przepis i oczaruj biesiadników.

składniki

  • 3 gruszki
  • 60 g sera camembert
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g orzechów włoskich
  • 15 g miodu

Dodatkowo do podania:

  • rukola
  • miód

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Gruszki umyj i przekrój na pół. Następnie delikatnie łyżeczką wyjmij gniazdo nasienne.

KROK 2:

Ser camembert pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj.

KROK 3:

W gniazda nasienne wsyp pokrojony ser, żurawinę i posiekane orzechy. Polej delikatnie miodem.

KROK 4:

Tak przygotowane gruszki zapiecz w piekarniku lub na grillu. Podawaj z rukolą.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 125,8 kcal, czyli 6,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 3,3 g
Tłuszcz 5,7 g
Węglowodany przyswajalne 14 g
Błonnik pokarmowy 4 g

każda porcja to: 1/6 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

10.5% 41% 48.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Do faszerowania gruszek z powodzeniem możesz wykorzystać inny ser pleśniowy, na przykład z ser z niebieską pleśnią.
  • Pieczone z camembertem gruszki idealnie wkomponują się jako element drugiego śniadania czy przekąski. Najlepiej podawać je w towarzystwie sałatki z dużą ilością warzyw.
  • Ser camembert, najdelikatniejszy ze wszystkich pleśniowych serów, wytwarzany jest z pełnego mleka, a w jego dojrzewaniu biorą udział pleśnie Penicillium camemberti, nadające mu specyficzny smak i zapach. Ser camembert ma jednolitą konsystencję z charakterystycznym białym nalotem pleśni. Należy pamiętać, że ser camembert jest tłustym serem, dlatego nie powinien stanowić podstawy zbilansowanej diety. Zawiera głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, dlatego osoby na diecie z ich ograniczeniem powinny szczególnie uważać na ilość spożywanych serów.
  • Sery pleśniowe nie są również zalecane kobietom w ciąży, ze względu na ryzyko zakażenia bakteryjnego.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.