Pieczona polędwiczka wieprzowa
podana z makaronem i sosem serowo-gruszkowym
porcje: 3
kalorie: 650
opis
Polędwiczki wieprzowe to zdecydowanie jedno z moich ulubionych mięs. Są niskokaloryczne, mają mało tłuszczu, a dużo białka i przede wszystkim są mięsem bardzo delikatnym i smacznym. Są też niesamowicie proste w przygotowaniu i przy odrobinie wprawy, zawsze się udają. By stworzyć z nich zaskakujący w smaku, wręcz wykwintny obiad dla rodziny lub gości wystarczy podać je z niecodziennym sosem, w którym zmiesza się intensywny smak sera z niebieską pleśnią oraz lekko słodkie smaki gruszki i śmietanki. Dodatkiem skrobiowym może być makaron albo drobne kluseczki ziemniaczano-pszenne typu gnocchi lub kopytka. To wyszukane danie, choć wygląda na skomplikowane, przygotujesz w zaledwie pół godziny! Musisz tylko pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa (możesz to zrobić nawet dzień wczesniej) i wyjęciu go z lodówki przynajmniej na pół godziny przed obróbką termiczną.
składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z błon i powięzi (1 nieduża polędwiczka)
- 600 g nieobranych gruszek, najlepiej dość twarde, ale słodkie (3 średnie lub 2 duże sztuki)
- 150 g słodkiej śmietanki UHT 12% tłuszczu (trochę ponad 1/2 szklanki)
- 75 g pikantnego sera z przerostem niebieskiej pleśni (np. gorgonzola lub rokpol)
- 70 g obranej cebuli, najlepiej szalotki (1 średnia sztuka lub 2-3 szalotki)
- 15 g płynnego miodu np. wielokwiatowego (1 duża łyżka)
- 12 g oleju rzepakowego, do smażenia (3 łyżeczki)
- świeży korzeń imbiru, obrany i starty (ok. 1/2 łyżeczki)
- sok z cytryny (kilka kropel)
- świeży rozmaryn (listki z 1/3 – 1/2 gałązki)
- anyż mielony (1-2 szczypty, do smaku)
- gałka muszkatołowa (1-2 szczypty, do smaku)
- biały pieprz (do smaku)
Marynata do mięsa:
- 12 g oleju rzepakowego (3 łyżeczki)
- 8-10 g soku wyciśniętego cytryny (1 duża łyżka)
- skórka starta z 1/4 małej cytryny
- 5 g płynnego miodu (1/2 łyżeczki)
- 5 g jasnego sosu sojowego (łyżeczka)
- świeży korzeń imbiru, obrany i starty (ok. 1/2 łyżeczki)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 g soli (1/4 łyżeczki)
- anyż mielony (1/3 łyżeczki)
- pieprz mielony, najlepiej kolorowy (szczypta)
- rozmaryn, świeży lub suszony
Dodatkowo do podania – łącznie na wszystkie porcje:
- 100 g makaronu np. świderki (masa suchego przed ugotowaniem). Zamiast z makaronem danie możesz podać też z dodatkiem ok. 300 g małych kluseczek ziemniaczano-pszennych typu gnocchi lub kopytka.
- rukola, 1-2 garstki do dekoracji (niekoniecznie)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę do mięsa, najlepiej od razu w naczyniu, w którym zamierzasz marynować mięso. Połącz ze sobą olej, miód i sos sojowy. Cytrynę sparz wrzątkiem i na małej tarce zetrzyj z niej trochę skórki, a następnie wyciśnij sok. Skórkę i sok dodaj do marynaty. Czosnek z dodatkiem soli rozetrzyj w moździerzu na gładką pastę i dodaj do marynaty. Dodaj jeszcze starty na małej tarce korzeń imbiru, szczyptę pieprzu oraz mielony anyż. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jeszcze trochę rozmarynu – najlepiej posiekaj świeży, ale możesz też użyć suszonego.
Krok 2
Polędwiczkę wieprzową oczyść z wszystkich powięzi i błon. Im dokładniej to zrobisz, tym mięso będzie delikatniejsze po przygotowaniu. Polędwiczkę włóż do przygotowanej marynaty i dokładnie natrzyj. Naczynie zakryj pokrywką lub zawiń szczelnie folią i odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, ale lepiej na dłużej np. na całą noc. Polędwica jest mięsem delikatnym i nie trzeba jej długo marynować (najlepiej nie krócej niż 2 godziny i nie dłużej niż 24 godziny).
Krok 3
Naczynie z zamarynowaną polędwiczką wyjmij z lodówki na około 30-45 minut przed pieczeniem. To bardzo ważne, aby mięso przed obróbką termiczną ogrzało się do temperatury pokojowej.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 185 0C (grzanie góra-dół).
Dużą patelnię posmaruj 1 łyżeczką oleju przy pomocy kuchennego pędzelka i mocno rozgrzej. Polędwiczkę wieprzową w całości obsmaż na dużej mocy palnika z każdej strony. Całe obsmażanie powinno zająć około 3 minuty. Tak przygotowaną polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Dokładny czas zależny jest od wielkości polędwiczki – im jest większa, tym dłużej powinna się piec – bardzo małej polędwiczce wystarczy nawet 12-13 minut w piekarniku, a duża może potrzebować nawet 20 minut. Bardzo ważne, by czas pieczenia był odpowiedni, ani za krótki, ani za długi. Przy pieczeniu mięs najlepiej korzystać z termometru, który pokazuje precyzyjnie temperaturę wewnątrz mięsa. Polędwiczki są gotowe, gdy wewnątrz osiągną temperaturę 64-65 0C.
Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć czyli poczekać 5-10 minut przed pokrojeniem i podaniem. Dzięki temu podczas krojenia nie straci soczystości.
Krok 5
W czasie kiedy polędwiczka się piecze, ugotuj makaron lub kluseczki, w lekko osolonej wodzie. Przygotuj też sos. Jego przygotowanie zajmie akurat tyle czasu, ile potrzeba na upieczenie i odpoczywanie polędwiczki.
Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżeczki oleju i przez 5 minut podsmażaj na nim cebulę, na niebyt dużej mocy palnika do czasu, aż się zeszkli. Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie przypaliła.
Krok 6
Gdy cebula się smaży umyj i osusz gruszki. Zanim je obierzesz przygotuj większe kawałki ze skórką do dekoracji (boki albo dość grube podłużne plastry). Na każdą porcję powinno przypadać ok. 70 g nieobranych, dekoracyjnych plastrów gruszki. Skrop je odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały. Resztę gruszek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki o boku ok. 1-2 cm.
Krok 7
Nieobrane plastry gruszek dodaj do smażącej się cebulki i razem smaż jeszcze ok. 2 minuty. Na patelnię dodaj obrane i pokrojone gruszki oraz miód i starty imbir. Zwiększ troche moc palnika i całość smaż razem kolejne 6 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
Krok 8
Nieobrane plastry gruszek zdejmij z patelni i odłóż. Do reszty sosu dodaj słodką śmietankę, odrobinę mielonego anyżu, startą gałkę muszkatołową i listki świeżego rozmarynu. Całość gotuj na niedużej mocy palnika przez około 3 minuty. Dodaj pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy oraz biały pieprz i dalej gotuj jeszcze przez 3-5 minut, aż smaki połączą się, a gęstość sosu będzie odpowiednia.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 650 czyli 32,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 42,8 g |
Tłuszcz | 28,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 54,7 g |
Błonnik pokarmowy | 4,8 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
26.3% | 39% | 34.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Do marynaty wykorzystujemy skórkę z cytryny, która często przydaje się w kuchni, ale nie zawsze mamy ją w domu. Warto wiedzieć, że skórkę cytryny można zamrozić i w tej postaci przechować na później.
- Śmietankę, aby nie zważyła się po dodaniu do gorącego sosu najlepiej wyjąć z lodówki około pół godziny wcześniej. W ten sposób zdąży się trochę ocieplić. Ale najlepiej jest ją zahartować czyli bezpośrednio przed dodaniem do rozgrzanego garnka lub na patelnię, zmieszać ją z małą ilością gorącego dania (np. sosu lub zupy), do którego zamierzasz ją dodać. Odważoną ilość śmietanki wlej do większego kubka lub naczynia i powoli, łyżka po łyżce, dodawaj do niej gorącą potrawę (np. sos). Mieszaj energicznie. Następnie zawartość kubka przelej z powrotem na patelnię lub do garnka, w którym gotujesz swoje danie. Całość wymieszaj i zagotuj. Tak samo postępuj zawsze dodając do gorących dań także inne produkty mleczne np. mleko czy śmietanę do zupy.