Pieczona polędwiczka wieprzowa

podana z makaronem i sosem serowo-gruszkowym

fot.
3
(7)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 25-30 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 650

udostępnij

opis

Polędwiczki wieprzowe to zdecydowanie jedno z moich ulubionych mięs. Są niskokaloryczne, mają mało tłuszczu, a dużo białka i przede wszystkim są mięsem bardzo delikatnym i smacznym. Są też niesamowicie proste w przygotowaniu i przy odrobinie wprawy, zawsze się udają. By stworzyć z nich zaskakujący w smaku, wręcz wykwintny obiad dla rodziny lub gości wystarczy podać je z niecodziennym sosem, w którym zmiesza się intensywny smak sera z niebieską pleśnią oraz lekko słodkie smaki gruszki i śmietanki. Dodatkiem skrobiowym może być makaron albo drobne kluseczki ziemniaczano-pszenne typu gnocchi lub kopytka. To wyszukane danie, choć wygląda na skomplikowane, przygotujesz w zaledwie pół godziny! Musisz tylko pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa (możesz to zrobić nawet dzień wczesniej) i wyjęciu go z lodówki przynajmniej na pół godziny przed obróbką termiczną.

składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z błon i powięzi (1 nieduża polędwiczka)
  • 600 g nieobranych gruszek, najlepiej dość twarde, ale słodkie (3 średnie lub 2 duże sztuki)
  • 150 g słodkiej śmietanki UHT 12% tłuszczu (trochę ponad 1/2 szklanki)
  • 75 g pikantnego sera z przerostem niebieskiej pleśni (np. gorgonzola lub rokpol)
  • 70 g obranej cebuli, najlepiej szalotki (1 średnia sztuka lub 2-3 szalotki)
  • 15 g płynnego miodu np. wielokwiatowego (1 duża łyżka)
  • 12 g oleju rzepakowego, do smażenia (3 łyżeczki)
  • świeży korzeń imbiru, obrany i starty (ok. 1/2 łyżeczki)
  • sok z cytryny (kilka kropel)
  • świeży rozmaryn (listki z 1/3 – 1/2 gałązki)
  • anyż mielony (1-2 szczypty, do smaku)
  • gałka muszkatołowa (1-2 szczypty, do smaku)
  • biały pieprz (do smaku)

Marynata do mięsa:

  • 12 g oleju rzepakowego (3 łyżeczki)
  • 8-10 g soku wyciśniętego cytryny (1 duża łyżka)
  • skórka starta z 1/4 małej cytryny
  • 5 g płynnego miodu (1/2 łyżeczki)
  • 5 g jasnego sosu sojowego (łyżeczka)
  • świeży korzeń imbiru, obrany i starty (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 g soli (1/4 łyżeczki)
  • anyż mielony (1/3 łyżeczki)
  • pieprz mielony, najlepiej kolorowy (szczypta)
  • rozmaryn, świeży lub suszony

Dodatkowo do podania – łącznie na wszystkie porcje:

  • 100 g makaronu np. świderki (masa suchego przed ugotowaniem). Zamiast z makaronem danie możesz podać też z dodatkiem ok. 300 g małych kluseczek ziemniaczano-pszennych typu gnocchi lub kopytka.
  • rukola, 1-2 garstki do dekoracji (niekoniecznie)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę do mięsa, najlepiej od razu w naczyniu, w którym zamierzasz marynować mięso. Połącz ze sobą olej, miód i sos sojowy. Cytrynę sparz wrzątkiem i na małej tarce zetrzyj z niej trochę skórki, a następnie wyciśnij sok. Skórkę i sok dodaj do marynaty. Czosnek z dodatkiem soli rozetrzyj w moździerzu na gładką pastę i dodaj do marynaty. Dodaj jeszcze starty na małej tarce korzeń imbiru, szczyptę pieprzu oraz mielony anyż. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jeszcze trochę rozmarynu – najlepiej posiekaj świeży, ale możesz też użyć suszonego.

Krok 2

Polędwiczkę wieprzową oczyść z wszystkich powięzi i błon. Im dokładniej to zrobisz, tym mięso będzie delikatniejsze po przygotowaniu. Polędwiczkę włóż do przygotowanej marynaty i dokładnie natrzyj. Naczynie zakryj pokrywką lub zawiń szczelnie folią i odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, ale lepiej na dłużej np. na całą noc. Polędwica jest mięsem delikatnym i nie trzeba jej długo marynować (najlepiej nie krócej niż 2 godziny i nie dłużej niż 24 godziny).

Krok 3

Naczynie z zamarynowaną polędwiczką wyjmij z lodówki na około 30-45 minut przed pieczeniem. To bardzo ważne, aby mięso przed obróbką termiczną ogrzało się do temperatury pokojowej.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do temperatury 185 0C (grzanie góra-dół).

Dużą patelnię posmaruj 1 łyżeczką oleju przy pomocy kuchennego pędzelka i mocno rozgrzej. Polędwiczkę wieprzową w całości obsmaż na dużej mocy palnika z każdej strony. Całe obsmażanie powinno zająć około 3 minuty. Tak przygotowaną polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Dokładny czas zależny jest od wielkości polędwiczki – im jest większa, tym dłużej powinna się piec – bardzo małej polędwiczce wystarczy nawet 12-13 minut w piekarniku, a duża może potrzebować nawet 20 minut. Bardzo ważne, by czas pieczenia był odpowiedni, ani za krótki, ani za długi. Przy pieczeniu mięs najlepiej korzystać z termometru, który pokazuje precyzyjnie temperaturę wewnątrz mięsa. Polędwiczki są gotowe, gdy wewnątrz osiągną temperaturę 64-65 0C.

Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć czyli poczekać 5-10 minut przed pokrojeniem i podaniem. Dzięki temu podczas krojenia nie straci soczystości.

Krok 5

W czasie kiedy polędwiczka się piecze, ugotuj makaron lub kluseczki, w lekko osolonej wodzie. Przygotuj też sos. Jego przygotowanie zajmie akurat tyle czasu, ile potrzeba na upieczenie i odpoczywanie polędwiczki.

Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżeczki oleju i przez 5 minut podsmażaj na nim cebulę, na niebyt dużej mocy palnika do czasu, aż się zeszkli. Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie przypaliła.

Krok 6

Gdy cebula się smaży umyj i osusz gruszki. Zanim je obierzesz przygotuj większe kawałki ze skórką do dekoracji (boki albo dość grube podłużne plastry). Na każdą porcję powinno przypadać ok. 70 g nieobranych, dekoracyjnych plastrów gruszki. Skrop je odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały. Resztę gruszek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki o boku ok. 1-2 cm.

Krok 7

Nieobrane plastry gruszek dodaj do smażącej się cebulki i razem smaż jeszcze ok. 2 minuty. Na patelnię dodaj obrane i pokrojone gruszki oraz miód i starty imbir. Zwiększ troche moc palnika i całość smaż razem kolejne 6 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

Krok 8

Nieobrane plastry gruszek zdejmij z patelni i odłóż. Do reszty sosu dodaj słodką śmietankę, odrobinę mielonego anyżu, startą gałkę muszkatołową i listki świeżego rozmarynu. Całość gotuj na niedużej mocy palnika przez około 3 minuty. Dodaj pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy oraz biały pieprz i dalej gotuj jeszcze przez 3-5 minut, aż smaki połączą się, a gęstość sosu będzie odpowiednia.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 650 czyli 32,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 42,8 g
Tłuszcz 28,2 g
Węglowodany przyswajalne 54,7 g
Błonnik pokarmowy 4,8 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

26.3% 39% 34.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Do marynaty wykorzystujemy skórkę z cytryny, która często przydaje się w kuchni, ale nie zawsze mamy ją w domu. Warto wiedzieć, że skórkę cytryny można zamrozić i w tej postaci przechować na później.
  • Śmietankę, aby nie zważyła się po dodaniu do gorącego sosu najlepiej wyjąć z lodówki około pół godziny wcześniej. W ten sposób zdąży się trochę ocieplić. Ale najlepiej jest ją zahartować czyli bezpośrednio przed dodaniem do rozgrzanego garnka lub na patelnię, zmieszać ją z małą ilością gorącego dania (np. sosu lub zupy), do którego zamierzasz ją dodać. Odważoną ilość śmietanki wlej do większego kubka lub naczynia i powoli, łyżka po łyżce, dodawaj do niej gorącą potrawę (np. sos). Mieszaj energicznie. Następnie zawartość kubka przelej z powrotem na patelnię lub do garnka, w którym gotujesz swoje danie. Całość wymieszaj i zagotuj. Tak samo postępuj zawsze dodając do gorących dań także inne produkty mleczne np. mleko czy śmietanę do zupy.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 7

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.