Pieczona owsianka jagodowa

z delikatną bezą

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 463.5

udostępnij

opis

A jakby tak ciasto z bezą na śniadanie? Dlaczego nie! Coś dla miłośników słodkich śniadań, którzy na przygotowanie posiłku mają nieco więcej czasu. Tradycyjne płatki owsiane w wersji pieczonej z delikatna bezą z białek i sezonowymi owocami. Warto spróbować!

składniki

  • 100 g górskich płatków owsianych
  • 300 ml mleka 2% tłuszczu
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 120 g banana
  • 200 g czarnych jagód lub innych owoców sezonowych
  • 10 g cukru

Dodatkowo do podania:

  • ulubione owoce

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Białko oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dosyp delikatnie cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty. Odstaw do lodówki.

KROK 2:

Mleko zmiksuj dokładnie z żółtkami i bananem. Tak przygotowaną masę wymieszaj z płatkami owsianymi.

KROK 3:

Przygotuj niewielkie naczynie do zapiekania. Piekarnik nagrzej do 180-200 st. C.

KROK 4:
Płatki owsiane wymieszane z mlekiem, wlej do przygotowanych naczyń do zapiekania, dodaj jagody. Całość wstaw do piekarnika na około 20 minut.

KROK 5:

Po tym czasie wyjmij owsianki, temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 st. C, wlej białka i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.

KROK 6:

Pieczoną owsiankę podaj z dodatkową porcją owoców.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 463,5 kcal, czyli 23,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 19,8 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany przyswajalne 67,5 g
Błonnik pokarmowy 7,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17.1% 20.9% 62%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Pieczona owsianka sprawdzi się nie tylko na słodkie, ciepłe śniadanie, ale również jako pomysł na deser.
  • Jeśli chcesz zwiększyć ilość białka w pieczonej owsiance, zjedz dodatkowo porcję jogurtu lub wypij kefir.
  • Mleko nie zaśluzawia organizmu, nie musisz go unikać, jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego.
  • Pieczoną owsiankę możesz przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami lub owocami mrożonymi.
  • Jeśli chcesz zwiększyć energetyczność owsianki dodaj masło orzechowe lub ulubione orzechy.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.