Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pieczona owsianka jagodowa
https://mlecznakuchnia.pl/pieczona-owsianka-jagodowa/

Pieczona owsianka jagodowa

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

A jakby tak ciasto z bezą na śniadanie? Dlaczego nie! Coś dla miłośników słodkich śniadań, którzy na przygotowanie posiłku mają nieco więcej czasu. Tradycyjne płatki owsiane w wersji pieczonej z delikatna bezą z białek i sezonowymi owocami. Warto spróbować!

porada dietetyka:

KROK 1:

Białko oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dosyp delikatnie cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty. Odstaw do lodówki.

KROK 2:

Mleko zmiksuj dokładnie z żółtkami i bananem. Tak przygotowaną masę wymieszaj z płatkami owsianymi.

KROK 3:

Przygotuj niewielkie naczynie do zapiekania. Piekarnik nagrzej do 180-200 st. C.

KROK 4:
Płatki owsiane wymieszane z mlekiem, wlej do przygotowanych naczyń do zapiekania, dodaj jagody. Całość wstaw do piekarnika na około 20 minut.

KROK 5:

Po tym czasie wyjmij owsianki, temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 st. C, wlej białka i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.

KROK 6:

Pieczoną owsiankę podaj z dodatkową porcją owoców.