Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Pieczona owsianka jagodowa https://mlecznakuchnia.pl/pieczona-owsianka-jagodowa/ |
KROK 1:
Białko oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dosyp delikatnie cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty. Odstaw do lodówki.
KROK 2:
Mleko zmiksuj dokładnie z żółtkami i bananem. Tak przygotowaną masę wymieszaj z płatkami owsianymi.
KROK 3:
Przygotuj niewielkie naczynie do zapiekania. Piekarnik nagrzej do 180-200 st. C.
KROK 4:
Płatki owsiane wymieszane z mlekiem, wlej do przygotowanych naczyń do zapiekania, dodaj jagody. Całość wstaw do piekarnika na około 20 minut.
KROK 5:
Po tym czasie wyjmij owsianki, temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 st. C, wlej białka i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.
KROK 6:
Pieczoną owsiankę podaj z dodatkową porcją owoców.