Paprykowa szakszuka z serem feta,

czerwoną papryką i czarnuszką

fot. Patrycja Kulczycka fot. Patrycja Kulczucka
2.3
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20-25 minut

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 331

udostępnij

opis

Jeśli szukasz wytrawnego dania z nutą orientu to szakszuka jest właśnie dla Ciebie. Szakszuka, danie z Bliskiego Wschodu, które łączy smak soczystych pomidorów, cebuli, papryki z aromatycznym kuminem i płynnym żółtkiem. Sycący i smaczny posiłek, do którego można dodać ulubione dodatki i tworzyć niepowtarzalne wersje śniadania czy kolacji dla całej rodziny.

składniki

  • 200 g pomidorów z puszki lub świeże
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 100 g czerwonej papryki
  • 40 g cebuli
  • 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
  • 25 g sera fety
  • 5 g czosnku (1 ząbek)
  • 3 g kuminu (1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 3 g słodkiej papryki (1/2 łyżeczki)

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki lub kolendra
  • szczypiorek
  • nasiona czarnuszki

przygotowanie krok po kroku

KROK 1

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, a paprykę pokrój w słupki.

KROK 2

Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, dodaj paprykę, całość podsmaż przez około 3 minuty.

KROK 3

Następnie na patelnię wlej pomidory z puszki lub dodaj pokrojone świeże pomidory, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką i kuminem, wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.

KROK 4

Na koniec wbij jajka na pomidory, patelnię przykryj i duś na wolnym ogniu do czasu, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posyp natką pietruszki, kolendrą, pokruszoną fetą i nasionami czarnuszki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 331 kcal czyli 16,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 21,8 g
Tłuszcz 20,7 g
Węglowodany przyswajalne 18,7 g
Błonnik pokarmowy 4,4 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

26.3% 56.3% 17.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jeśli lubisz bardziej ścięte żółtko możesz przeciągnąć duszenie szakszuki pod przykryciem po wbiciu jajek.
  • Szakszukę możesz podawać z dowolnymi dodatkami tj. oliwki, kapary czy szparagi.
  • Szakszuka to propozycja dania typowo białkowo-tłuszczowego, dodaj do niego ulubione grzanki z pieczywa by dopełnić posiłek o źródło węglowodanów.
  • Szakszukę możesz przygotować nie tylko na śniadanie, danie to rewelacyjnie sprawdzi się jako ekspresowy obiad lub kolacja.
  • Wbijając więcej jajek i podwajając porcję pomidorów możesz przygotować danie dla całej rodziny.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 2.3 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.